Maandelijks besparen door je woning te verduurzamen

Dat de energieprijzen momenteel torenhoog zijn, is niks nieuws. Maar dat wil nog niet zeggen dat je er niet behoorlijk op kunt besparen. Door het verduurzamen van je woning kun je flink besparen op de energiekosten en zo jouw maandelijkse kosten toch weer wat omlaag brengen. En als je denkt dat verduurzaming alleen mogelijk is door grote verbouwingen en investeringen uit te voeren, dan heb je het mis.

Isoleren en je eigen energie opwekken
Je kunt je woning verduurzamen door je woning beter te isoleren, of door je eigen energie op te wekken. Natuurlijk heeft het het meeste effect als je dit allebei aanpakt, maar stapje voor stapje kan ook. Door het plaatsen van zonnepanelen en ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk elektrisch kunt doen, kun je een flinke slag slaan. Zorg je ervoor dat je woning optimaal geïsoleerd is, dan zul je minder gas of elektriciteit nodig hebben om je woning te verwarmen.

Verduurzamen met een klein budget
Ook als je niet veel budget hebt kun je je woning verduurzamen. Natuurlijk is het effectiever om het groots aan te pakken en je woning optimaal te (laten) isoleren, maar kleine beetjes helpen ook. Wist je dat het heel gemakkelijk is om zelf je dak van binnenuit te isoleren bijvoorbeeld? Door het zelf te doen en de materialen met goede aanbiedingen te kopen, kost je dit een fractie van de prijs van wanneer je het zou uitbesteden.

Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Zo is er bijvoorbeeld raamfolie verkrijgbaar dat je over enkel glas kunt plakken, om deze zo een hogere isolatiewaarde geven. Dit kost vrijwel niets, dus je hebt je investering er gemakkelijk uit. Eenzelfde soort optie is radiatorfolie. Deze folie plak je achter de radiator met magneetjes of plakstrips. Het houdt de warmte tegen, zodat deze niet door een ongeïsoleerde muur naar buiten verdwijnt, maar lekker in je woning blijft.

Andere opties die gemakkelijk te realiseren zijn met een klein budget zijn dingen als een waterbesparende douchekop, standby killers voor apparaten die altijd aan staan, ledlampen in plaats van gloei- of spaarlampen en het plaatsen van tochstrips. Dit zijn stuk voor stuk kleine, eenmalige investeringen die ervoor zullen zorgen dat je minder energie gaat verbruiken.

Het financieren van verduurzaming
Wist je dat het vrij gemakkelijk is om het verduurzamen van je woning te financieren? Op veel woningen zit momenteel een flinke overwaarde. Dat wil zeggen dat het vaak relatief eenvoudig is om je hypotheek te verhogen. En omdat verduurzaming gestimuleerd wordt, is het bij lenen van extra geld om je woning te verduurzamen vaak makkelijker dan het krijgen van een andere lening. Ook zijn de rentetarieven vaak gunstiger. Daarnaast zijn er ook nog subsidies mogelijk voor het verduurzamen van je woning, wat de investering extra aantrekkelijk maakt.

Eenmalig investeren, een leven lang profijt
De verduurzaming van je woning is een eenmalige investering. En als je het goed doet, is het een flinke investering. Maar doordat je maandelijkse vaste lasten zullen dalen, heb je hier nog jarenlang profijt van. Als je weet hoeveel je per maand kunt gaan besparen, kun je uitrekenen hoeveel tijd het kost voordat je je investering terugverdiend hebt. Dit werkt vaak extra motiverend en kan je net dat laatste duwtje in de rug geven dat je nodig hebt om daadwerkelijk hiermee aan de slag te gaan.

Laat een reactie achter