Woning van uw naaste ontruimen na overlijden. Hoe doe je dat?

Afgelopen jaar moesten wij de woning van mijn schoonmoeder leeghalen. Dit was een van de moeilijkste klussen die ik gedaan heb in mijn leven omdat dit zo persoonlijk en dichtbij mij stond. Niet de bankstel, tv of kasten daar had ik geen moeite mee, maar haar persoonlijke spullen zoals kleding en haar trotse bezittingen (naast haar kleinkinderen) haar haak, brei en knutselspullen.

In plaats van alle spullen mee te nemen naar huis hebben wij gewerkt met haar in onze gedachte. Wat zou zij fijn vinden. Zo hebben wij alle brei en haak spullen gedoneerd aan de breiclub wat zoveel voor haar betekende. Zij gaan met de spullen van haar verder breien en haken in haar gedachtegang.

Het is een normaal gevoel dat het weg doen van spullen je een gevoel geeft dat die persoon niets heeft betekend. Er zit een emotionele lading aan alles vast. Het is niet mogelijk om alle spullen op zolder te zetten om maar aan die herinneringen vast te houden. Herinneringen zitten niet in spullen, maar in je gedachte.

Bedenk voordat je begint wat zou jij graag willen uit de woning. Waar hecht jij waarde aan. Wat is iets voor jou dat symbool staat voor die persoon. Waar word je blij van. Kies een paar dingen uit die je koester. Waarbij je blij terugdenk aan die persoon. Geef die spullen wel een mooie plek in je woning want als je ze op zolder in een doos bewaar, is ook zonde.

Mocht je het een moeilijke stap vinden om alleen de woning leeg te halen, en heb je hulp nodig met dit traject dan kan ik je als professional organizer helpen en ondersteunen bij het afscheid nemen van de spullen.Liefs Daniëlle

1 reactie

  1. Emma de Graaf op december 20, 2022 om 9:38 am

    Bedankt voor jouw tips bij een woningontruiming na overlijden. De oma van mijn man is recent overleden en wij gaan haar woning leeghalen. Ik vind het een fijne tip om in gedachten te houden wat de overledene had gewild met de spullen. Daarnaast zullen we zorgen dat we iets wat ons dierbaar is meenemen om oma te herinneren.

Laat een reactie achter