opruimen of ontspullen

Wat is het verschil tussen opruimen en ontspullen?

Opruimen en ontspullen worden vaak door elkaar gehaald, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Met opruimen zorg je dat je huis weer netjes wordt, door de spullen op te bergen op de plekken waar het hoort. Bij ontspullen ga je niet alleen opruimen, maar ook daadwerkelijk spullen weggooien. In deze blog ga ik dieper in op het verschil én deel ik enkele tips over hoe je beide opties goed kunt aanpakken.

opruimen of ontspullen

Breng orde in de chaos door op te ruimen

Opruimen is een fijne bezigheid waardoor je huis weer leefbaar wordt. Het gaat over het ordenen van je spullen, het creëren van een georganiseerde omgeving en het zorgt voor een rustig hoofd, omdat je geen rommel om je heen hebt. Hier zijn een paar praktische tips om je op weg te helpen:

Categoriseer en organiseer

Begin met het categoriseren van je spullen. Plaats vergelijkbare items bij elkaar en wijs specifieke opbergplekken toe aan elke categorie. Dit helpt je om gemakkelijker te vinden wat je zoekt. Zo hebben wij in een van de kamers boven een vakkenkast met bakken geplaats. In elke bak zitten spullen per thema opgeborgen, denk bijvoorbeeld aan knutselspullen, elektronica, feestspullen, winterspullen et cetera.

Weg met rommel

Neem afscheid van spullen die je niet langer nodig hebt. Gooi kapotte of onbruikbare items weg en doneer of verkoop wat nog bruikbaar is maar niet langer waarde toevoegt aan je leven.

Minimalistische inrichting

Kies voor een minimalistische benadering bij het inrichten van je ruimte. Beperk decoratieve items tot een minimum en kies voor strakke, eenvoudige ontwerpen. Op die manier zorg je voor rust in je hoofd.

Plan schoonmaak- en opruimklusjes

Maak er een gewoonte van om regelmatig op te ruimen. Plan wekelijks of maandelijks een opruimsessie om te voorkomen dat de rommel zich opstapelt.

Breng orde in je leven door te ontspullen

Ontspullen is heerlijk als je er eenmaal aan begint. Het gaat over bewuste keuzes maken, loslaten wat niet langer bijdraagt en ruimte maken voor wat echt belangrijk is. Ik ben zelf een ontzettende hamster, maar ik ben de afgelopen weken ook aan het ontspullen. Heerlijk om oude rommel weg te gooien of weg te geven. Wij hebben een weggeefhoek in ons dorp, hier kun je de spullen op zetten die een ander nog kan gebruiken.

Hier zijn enkele tips om je te helpen ontspullen:

Kies bewust

Neem de tijd om elk item in je bezit te evalueren. Vraag jezelf af of het je vreugde brengt, of het functioneel is en of het een positieve invloed heeft op je leven. Word je blij van iets, dan houd je het. Word je er niet perse blij van, dan gooi of geef je het weg.

Een kamer per keer

Begin met een kamer of zelfs een kast tegelijk. Dit voorkomt overweldiging en stelt je in staat om grondig te werk te gaan.

Stel limieten

Stel limieten aan het aantal items dat je in elke categorie wilt behouden. Bijvoorbeeld: bepaal het aantal kledingstukken dat je wilt hebben en doneer de rest.

Emotioneel loslaten

Begrijp dat herinneringen niet altijd fysieke objecten nodig hebben. Het is prima om foto’s te nemen van sentimentele items voordat je ze loslaat.

Opruimen en ontspullen combineren

Het heeft helemaal veel effect als je opruimen en ontspullen combineert. Hier zijn enkele manieren om deze twee dingen te combineren:

1. Eerst ontspullen, dan opruimen: Begin met ontspullen om je bezittingen te verminderen. Wanneer je vervolgens opruimt, zal elke beweging doelgerichter zijn, omdat je minder items hebt om mee om te gaan.

2. Minimalistische opslag: Investeer in slimme opslagoplossingen om je georganiseerde ruimte te behouden. Kies voor multifunctionele meubels en opbergbakken om alles netjes te houden.

3. Regelmatig evalueren: Blijf regelmatig je bezittingen evalueren en herhalen. Ontspullen en opruimen zijn doorlopende processen die je helpen je opgeruimde levensstijl te behouden.

Of je nu eindelijk eens wilt opruimen of een minimalistische levensstijl omarmt, opruimen en ontspullen bieden beide unieke voordelen. Door deze dingen te combineren, kun je een ruimte maken die niet alleen georganiseerd en opgeruimd is.

Deze blog is geschreven door Tiffany.

In dit artikel kunnen affiliate links staan. Hierover ontvangt 1671 Finance & Organize wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.

Laat een reactie achter