Wat gebeurt er met een woning als de eigenaar overlijdt?

Als iemand komt te overlijden en deze persoon heeft een koopwoning, dan zijn er verschillende scenario’s mogelijk. Wat er met de woning gebeurt na het overlijden is afhankelijk van de nalatenschap. De wettelijke erfgenamen zijn verantwoordelijk voor wat er met de woning gebeurt na het overlijden. Als er geen testament is vastgelegd, zijn dit vaak de partner, kinderen of kleinkinderen. Maar hoe zit dit nu precies en welke mogelijkheden heb je allemaal als nabestaande? Je leest het allemaal hier.

Slechts één erfgenaam
Wanneer er slechts één erfgenaam is, is de situatie vrij simpel. Er is namelijk maar één persoon en die kan zelf beslissen wat er met de woning zal gebeuren. Wanneer er een erfgenaam is die in dezelfde woning woont als de overledene, zal de situatie vaak feitelijk niet veranderen. De notaris zorgt ervoor dat de woning op naam van de erfgenaam komt te staan. Wel is het belangrijk dat de erfgenaam de eventuele hypotheeklast kan dragen. Als er een levensverzekering is die gekoppeld is aan de hypotheek, wordt er een bedrag uitgekeerd waardoor de hypotheek (deels) wordt afgelost. Is er geen levensverzekering aanwezig en is de hypotheek nog relatief hoog, dan kan het zijn dat het nodig is om de woning te verkopen, omdat de nabestaande de hypotheeklast niet kan dragen.



Zelf bewonen, verkopen of verhuren
Woont de erfgenaam niet in de woning, dan zijn er verschillende opties. De woning kan verkocht worden zodra er een verklaring van erfrecht is opgesteld. Hiermee kun je als erfgenaam namelijk aantonen dat je de eigenaar bent van de woning en dat je dus bevoegd bent om deze te verkopen. Maar als erfgenaam kun je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf in de woning te gaan wonen. Wanneer de woning nog met hypotheek belast is, zal je eerst uit moeten zoeken of het behouden van de woning financieel haalbaar is. Hiervoor neem je contact op met je hypotheekadviseur. Zit er geen hypotheek op de woning? Dan kun je er gaan wonen en je huidige woning te koop aanbieden of je huur opzeggen.

De woning aanhouden als belegging
Een derde mogelijkheid is om de woning te behouden als belegging. Je kunt de woning aanhouden om er op lange termijn vermogen mee op te bouwen en passieve inkomsten creëren door de woning te gaan verhuren. Per gemeente kunnen er wel regels verbonden zijn aan het verhuren van woningen, ga dit altijd eerst na. En ook voor deze optie geldt dat het belangrijk is om uit te zoeken of er hypotheek rust op de woning. Vaak mag een woning die belast is met hypotheek namelijk niet zomaar verhuurd worden. Je hebt daarvoor toestemming nodig van de bank, of je moet de hypotheek laten omzetten naar een speciale verhuur hypotheek.

Wat als er meerdere erfgenamen zijn?
In veel gevallen zijn er na een overlijden meerdere erfgenamen, zoals de kinderen, neven en/of nichten. In feite hebben die dezelfde opties als wanneer er slechts één erfgenaam is. Alleen moeten al die erfgenamen het samen natuurlijk wel eens worden. Daarom wordt in veel gevallen een woning in zo’n situatie verkocht. Iedereen krijgt zijn deel en kan daarmee doen wat hij of zij zelf wil. Soms is het zo dat één van de erfgenamen dolgraag in de woning wil gaan wonen. Als de andere erfgenamen het daarmee eens zijn, kunnen zij worden uitgekocht, zodat de woning daarna eigendom wordt van de ene erfgenaam die de woning gaat bewonen. Om dit te regelen kun je de hulp van een makelaar, een hypotheekadviseur en een notaris inschakelen.

Ook wanneer er meerdere erfgenamen zijn, kan de woning worden aangehouden als belegging. In dit geval dien je echter wel echt samen op één lijn te liggen. Want wie regelt wat, zoals administratieve zaken, het zoeken van een huurder en het technisch onderhoud? En hoe verdeel je de huurinkomsten en de onderhoudskosten? En hoe kies je een geschikte huurder? Dit zijn allemaal zaken waarover je het samen eens dient te zijn. Mocht je deze optie overwegen, communiceer dan vooraf duidelijk over je wensen en verwachtingen, om problemen in de toekomst te voorkomen. Dit kunt u gemakkelijk doen samen met gegevens omtrent uw uitvaart en administratie in het Nabestaandendossier. Deze kunt u hier aanschaffen. Zo voorkomt u vragen en problemen als u er niet meer bent.

Tekst: Lydia Meeuwissen.

3 reacties

  1. Richard op september 16, 2022 om 2:12 pm

    Goed om te weten wat de opties zijn bij een overlijden wanneer iemand een woning bezit. Ik denk ook dat het belangrijk is om te kijken wat er in het testament geschreven staat. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

    • danielle op oktober 8, 2022 om 8:23 am

      Ja dat is ook goed om te weten. Daarom heb ik ook het nabestaandendossier gemaakt. Hierin staan ook veel vragen in waar je na het overlijden antwoord op wilt hebben. Gelukkig kan iedere notaris navragen bij welke notaris de laatste versie van het testament gemaakt is. Maar als je in het nabestaandendossier ook je notaris hebt vermeld werkt het sneller.

  2. Henk Kijk in de Vegte op december 3, 2023 om 6:46 pm

    ik bewoon een pand dat in eigendom van mijn neef is . Hij heeft drie kinderen. Wat gebeurt er met de huurovereenkomst als hij voor mij overlijdt? Kunnen zijn kinderen mij het huis uit laten zetten ondanks de huurovereenkomst?

Laat een reactie achter