Vakantiegeld: waar gebruik jij het voor en hoeveel belasting betaal je?

Het is weer bijna zover: we krijgen bijna vakantiegeld! Een lekker extraatje waar je het hele jaar hard voor hebt gewerkt. Je kunt het vakantiegeld natuurlijk gebruiken voor de vakantie, maar veel mensen gebruiken het extraatje ook voor andere dingen. Er is natuurlijk geen goed of fout, want het is jouw vakantiegeld en dit mag je vrij besteden waar je aan wilt. De meeste mensen krijgen in mei vakantiegeld, maar er zijn bedrijven die het vakantiegeld in juni uitkeren. Ik krijg bijvoorbeeld vakantiegeld in mei, maar mijn man krijgt het in juni.

Vakantiegeld gebruiken voor de vakantie
De meeste mensen kijken altijd erg uit naar de zomervakantie. Even lekker 3 weken vrij met het gezin en geen stress of zorgen van werk. Of je nu thuis blijft of op vakantie gaat, het vakantiegeld is altijd een fijn extraatje. Wij gebruiken het vakantiegeld grotendeels voor de vakantie, maar daarnaast geven we onszelf ook een klein extraatje. Mijn man en ik geven onszelf namelijk iedere maand wat zakgeld en in de maanden van het vakantiegeld en de dertiende maand geven we onszelf wat extra. Daarnaast krijgen de kinderen allebei €50 om in de vakantie te besteden.

 

 

 

Vakantiegeld gebruiken om te sparen
Je kunt het vakantiegeld ook gebruiken om je buffer aan te vullen. Het is altijd slim om een goede buffer achter de hand te hebben, zodat je geen geld hoeft te lenen als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat. Naast sparen kun je er ook voor kiezen om een deel te beleggen. Hoe groot de buffer moet zijn, hangt af van jouw huishouden. Je kunt op Nibud.nl uitrekenen hoeveel jij achter de hand zou moeten hebben. Zo moeten wij, als gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen, €10.000 buffer achter de hand hebben.

Verbouwingen in huis
Zijn er dingen in jouw woning die aan vervanging toe zijn of wil je iets verbouwen? Het vakantiegeld leent zich hier perfect voor, omdat je met dit extraatje dit kunt bekostigen. Je woning is belangrijker dan een vakantie, je leeft hier namelijk iedere dag in. Een uitgave aan je woning is dus een uitgave die het zeker waard is. Je kunt hier iedere dag van genieten.

Combinatie van uitgaven
Je kunt natuurlijk ook al deze dingen combineren. Je kunt ervoor kiezen om een deel te sparen, een deel te gebruiken voor je vakantie en een deel gebruiken voor je woning. Wij gebruiken het eerste vakantiegeld dat wij in mei ontvangen om de vakantie te betalen. Het vakantiegeld van mijn man dat wij in juni krijgen, gebruiken we om uit te geven op vakantie, maar hiervan gaat ook een deel naar de spaarrekening.

 

 

 

Los schulden af
Heb je een betalingsachterstand of schulden? Gebruik het vakantiegeld dan om deze af te lossen. Het bespaart je veel geldstres
s als je dit hebt afgelost en dan heb je weer ruimte om te genieten. Als je dan van je geldzorgen af bent, kun je volgend jaar jouw vakantiegeld gebruiken om lekker op vakantie te gaan.

Hoeveel vakantiegeld krijg je?
Het is wettelijk bepaald dat je 8% van je loon uitgekeerd krijgt als vakantiegeld. Werkgevers mogen wel meer geven als zij dit willen en zullen dit dan vastleggen in hun CAO. Dit is jammer genoeg wel bruto, er gaat nog belasting vanaf.

Hoeveel belasting betaal je over je vakantiegeld?
In Nederland zijn er twee belastingschijven. Hoe meer geld je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Het vakantiegeld wordt opgeteld bij jouw inkomen. Als jouw jaarsalaris onder de €73.031 valt, betaal je 36,96% belasting. Verdien jij meer dan dit bedrag? Dan betaal je over het resterende deel 49,5% belasting.

Laat een reactie achter