delay uitstellen

Uitstelgedrag: Dit doe je eraan!

We kennen het allemaal wel: die lastige klusjes die je steeds maar voor je uit blijft schuiven. Maar hoe langer je ze uitstelt, hoe meer je er tegenop gaat zien. Daarom geven we vandaag een aantal tips om uitstelgedrag tegen te gaan. Ook weet jij na het lezen van dit artikel precies waar uitstelgedrag nu eigenlijk vandaan komt.

Wat is uitstelgedrag?
Om iets aan je uitstelgedrag te doen is het van belang om eerst te weten waar dat uitstelgedrag nou eigenlijk vandaan komt. Iedereen heeft er weleens last van. Het is namelijk erg gemakkelijk om een klusje waar je niet zo’n zin in hebt, zoals schoonmaken of opruimen, uit te stellen. Onder het mom van “dat doe ik later wel” komt er vervolgens niets van of kun je zelfs in de problemen komen. Veel mensen ervaren dan ook stressklachten naar aanleiding van hun uitstelgedrag.

Waarom hebben we uitstelgedrag?
Uitstelgedrag kan voortkomen uit angst. Bijvoorbeeld doordat je weet dat je ergens op beoordeeld kan worden of omdat je ergens afstand van moet gaan doen, zoals bij het opruimen en wegdoen van spullen. Met name mensen die erg perfectionistisch zijn aangelegd hebben daarom last van uitstelgedrag. Door bepaalde taken uit te stellen, wordt deze angst uit de weg gegaan en wordt de kans op falen of een vervelend gevoel beperkt. Uitstelgedrag is dus een soort instinctief beschermingsmechanisme.

 

 

 

Wat kun je doen tegen uitstelgedrag?

Om uitstelgedrag tegen te gaan, is om te beginnen zelfdiscipline nodig. Zeker als je onvoldoende gemotiveerd bent, moet je je zelf aan kunnen sporen om aan een bepaalde klus te beginnen. Je moet jezelf dus in feite een flinke schop onder je kont kunnen geven. Als je ergens geen zin in hebt, omdat je er tegenop ziet bijvoorbeeld of omdat je een bepaalde taak niet leuk vindt om te doen (wat voor veel mensen geldt als het om schoonmaken gaat), kan het erg lastig zijn je er toch toe te zetten. Zelfdiscipline zorgt ervoor dat je dit soort taken niet uitstelt.

Motiveer jezelf
Ook is motivatie belangrijk om jezelf aan te sporen ergens aan te beginnen. Motivatie kun je krijgen doordat er druk achter de taak zit, of een bepaalde consequentie of beloning. Als je weet dat er vervelende consequenties zijn als je een bepaalde taak niet uitvoert, zul je er makkelijker aan kunnen beginnen. Andersom kan het ook motiveren als er na de taak een leuke beloning op je wacht, zoals iets lekkers of een lekker warm bad. Dit soort beloningen kun je zelf creëren om jezelf zo meer te motiveren bepaalde taken uit te voeren.

 

 

 

Deel een taak op in kleinere taken
Als je veel moeite hebt om een taak uit te voeren, omdat deze zo groot of ingewikkeld is dat je hem niet kunt overzien, deel de taak dan op in kleinere stappen. Leg jezelf bijvoorbeeld niet op het hele huis in één keer schoon te maken, maar splits het op in stofzuigen, dweilen, de badkamer poetsen, enzovoorts. Op deze manier ontstaan er kleinere taken, waar je minder tegenop zult zien. Maak bovendien ook een lijstje, zodat je de taken die je nog moet doen en al gedaan hebt goed overzichtelijk en zichtbaar hebt voor jezelf. Alleen dit werkt vaak al erg motiverend.

Werk kleinere klusjes direct weg
Zorg ervoor dat je kleine klusjes meteen afwerkt, ook al vind je ze niet altijd leuk om te doen. Door ze meteen af te werken houdt je niet alleen je huis, maar ook je hoofd opgeruimd, wat weer zal zorgen voor meer rust en minder stress. Bovendien zul je zien dat het een goed gevoel geeft als je weer een taak hebt afgewerkt, wat weer extra motiverend werkt om ook de volgende taak op te pakken. Op deze manier kom je in een positieve spiraal terecht, die je zal helpen gemotiveerd te blijven en het overzicht te bewaren.

Geschreven door Lydia

Laat een reactie achter