Tips om stressvrij te verhuizen

Verhuizen is leuk, maar het kan ook erg stressvol zijn. Er komt veel kijken bij een verhuizing, zowel op administratief vlak als bij het daadwerkelijke verhuizen. Adreswijzigingen, inschrijvingen, contracten, noem het maar op. Er moet een hoop geregeld worden en dan moet je ook nogal je spullen inpakken en in het nieuwe huis weer een plekje gaan geven. Het is niet voor niets dat de meeste mensen niet zo heel vaak verhuizen in hun leven. Maar met onderstaande tips zorg je ervoor dat jij stressvrij kunt verhuizen.

Tip 1: Maak een to do list
Door vooraf een lijstje te maken met wat je allemaal moet regelen, weet je zeker dat je niets kunt vergeten. Ga er daarom ruim op tijd, liefst zodra je weet dat je gaat verhuizen, eens goed voor zitten om een lijstje te maken met wat je allemaal moet doen. Je adreswijziging, je energiecontract, internet, telefoon en televisie, al dat soort zaken kun je op tijd van tevoren gaan regelen. En wat dacht je van verhuiskaarten, hulptroepen en het zorgen voor voldoende verhuisdozen? Met een duidelijke lijst kun je niets over het hoofd zien.

Tip 2: Begin op tijd
Het is verleidelijk om vervelende klusjes tot het laatste moment uit te stellen, maar hier schiet je echt niets mee op. Begin daarom op tijd met het regelen van alle zaken, zodat je op het laatste moment niet alles gehaast hoeft te doen. Heb je toch tijd te kort? Voor veel zaken is het voldoende om ongeveer twee weken voor de verhuizing door te geven dat je gaat verhuizen. Bijvoorbeeld bij een energiecontract of een internetabonnement.

Tip 3: Ga een kritisch door je spullen

Vaak bewaren we veel meer spullen dan goed voor ons is. Begin daarom op tijd met het uitzoeken van je spullen en beslis wat er wel en niet meegaat. Wees hier kritisch op en pak in wat je al kunt missen. Heb je een doos na 2 maanden nog niet opengemaakt omdat je er niets uit nodig had? Dan kun je het waarschijnlijk wel missen. Het hebben van minder spullen zorgt voor een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd, en dus voor minder stress. Een verhuizing is de ultieme gelegenheid om eens flink op te ruimen en te ontspullen. Begin je te laat, dan heb je kans dat je in alle drukte snel alles inpakt en dus niet meer uitzoekt welke spullen echt belangrijk voor je zijn.

Tip 4: Kamer voor kamer
Om het jezelf makkelijk te maken, kun je het inpakken het beste kamer voor kamer doen. Zo houdt je overzicht en voorkom je dat je huis op één grote ontplofte verhuisbende gaat lijken. Pak alles dus kamer voor kamer in en zet alle ingepakte dozen in een kamer die je niet meer nodig hebt. Zo behoud je het overzicht, zowel in huis als in je hoofd.

Tip 5: Meten is weten
Zorg dat je vooraf weet welke meubels je waar neer gaat zetten. Meet ze op en kijk of ze passen op de plaats waar je ze zou willen hebben in je nieuwe woning. Past het niet, dan kun je kijken naar andere mogelijkheden of op tijd op zoek gaan naar nieuwe meubels. Doe je dit niet, dan zul je meer stress ervaren tijdens het inrichten van je nieuwe woning. Als je goed voorbereid bent, zal dit een stuk soepeler en dus met minder stress verlopen. Meubels die geen plaatsje kunnen krijgen in je nieuwe woning kun je op tijd verkopen. Dit bespaart je tijd bij het verhuizen en levert ook nog eens een leuk zakcentje op!

Geschreven door Lydia

Laat een reactie achter