Hoe doe je spullen weg met een emotionele waarde?

Spullen kunnen veel meer zijn dan alleen spullen. Sommige spullen kunnen van grote emotionele waarde zijn voor jou of iemand anders binnen je gezin. Toch kun je maar moeilijk alles bewaren. Als we alles zouden bewaren wat van emotionele waarde is voor ons, zouden we omkomen in de spullen. Terwijl het juist zo belangrijk is om in een opgeruimd huis te leven. We geven je daarom vandaag wat tips om makkelijker afstand te kunnen doen van je dierbare spullen.

Waarom is het zo belangrijk een opgeruimd huis te hebben?
Een opgeruimde leefomgeving geeft rust, terwijl veel spullen en rommel je juist een onrustig gevoel kunnen geven. Je kunt hierdoor, vaak onbewust, meer last hebben van stress, een slechtere nachtrust en slechtere concentratie als je in een rommelige omgeving leeft, werkt en slaapt. Er wordt niet voor niets vaak gezegd dat een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd!

Hoe doe je spullen weg die emotionele waarde hebben?
Nu is dat natuurlijk makkelijk gezegd, dat je je huis opgeruimd moet houden en onnodige spullen weg moet doen, maar dat is niet voor iedereen zo eenvoudig. Spullen kunnen van grote emotionele waarde zijn, en dan is het vaak lastig om afstand te doen van deze spullen. Maar er zijn manieren waardoor je het voor jezelf toch wat makkelijker kunt maken om afstand te doen van dierbare spullen.

Maak er een herinnering van
Je kunt van de spullen die belangrijk voor je zijn ook een herinnering maken, zodat je de spullen zelf weg kunt doen, maar ze op een andere manier toch in je leven blijven. Zo kun je van spullen die eigenlijk te groot zijn om te bewaren een foto maken, die je een mooi plekje in je woning geeft. Meerdere foto’s? Maar er dan een mooie collage of fotoalbum van.

Probeer ook eens creatief te denken. Van kleding van een dierbare kun je bijvoorbeeld een kussenhoes of sprei (laten) maken, zodat kleine delen van de kleding behouden blijven en ze ook nog eens een nuttige functie krijgen. En wat is er mooier dan elke dag herinnerd worden aan iets of iemand die je dierbaar is? Op deze manier kun je dozen vol spullen vermijden, maar krijgen belangrijke spullen toch een plekje in je leven.

Zet er iets tegenover
Heb je toch moeite met het wegdoen van bepaalde spullen? Dan kan het helpen als er iets tegenover staat. Je kunt je spullen doneren aan een goed doel, zodat iemand anders, die het wat slechter heeft, er veel profijt van kan hebben. Soms kan dit idee al genoeg zijn om net dat zetje te geven dat je nodig hebt om afstand te doen van iets. Of verkoop je overtollige spullen en stop de opbrengst in een spaarpot. Bedenk voor de opbrengst een mooi doel, zoals een uitje met het gezin of iets wat je al langer wilde hebben. Dit kan een stok achter de deur zijn om afstand te nemen van je spullen.

Achteraf zul je er blij mee zijn
Bedenk je op het moment dat je moeite hebt met het afscheid nemen van bepaalde spullen dat je jezelf achteraf dankbaar zult zijn. Als je meer rust en ruimte krijgt in je huis en dus ook in je hoofd, zul je jezelf een stuk prettiger voelen. Bovendien zal je woning ineens een stuk ruimer lijken en misschien kun je een ruimte creëren voor een hobby of gewoon een lekker plekje voor jezelf. Bovendien maakt het een stuk makkelijker schoon als je huis wat leger is. Het opruimen van spullen kent ontzettend veel voordelen. Als je deze eenmaal ervaren hebt, zal het een volgende keer een stuk gemakkelijker worden om afstand te doen van je spullen.

Laat een reactie achter