Ik heb een schenking ontvangen, wat nu?

Je mag tot een bepaald bedrag belastingvrij ontvangen, maar dit kan wel enige gevolgen met zich meebrengen. Er zijn vrijgestelde schenkingen die je jaarlijks mag ontvangen, maar ook eenmalig een grote schenking. Een voorwaarde voor zo’n schenking is dat tussen de 18 en 40 jaar oud bent. Wat als je een schenking hebt ontvangen?

Een schenking van je ouders

Je mag elk jaar een belastingvrij schenkbedrag ontvangen van je ouders. In 2022 is dit bedrag maximaal €5.677. Ontvang je meer dan dit bedrag? Dan betaal je daarover schenkbelasting. Over een schenking tot  €130.424 betaal je 10% schenkbelasting en over een schenking dat boven de €130.424 betaal je 20% schenkbelasting. Je mag ook eenmalig een grote schenking ontvangen, welke is vrijgesteld van belasting. Er zijn 3 verschillende vormen van zo’n schenking:

  • Een eenmalige schenking van  €27.231. Er is een voorwaarde, dat jij tussen de 18 en 40 jaar oud bent. Er zijn verder geen regels aan verbonden, je mag deze schenking vrij besteden.
  • Een eenmalige schenking voor je studie. Je mag maximaal €56.724 ontvangen als jouw studie meer dan  €20.000 per jaar kost.
  • Ga je een huis kopen of verbouwen? Dan mag je eenmalig een hoog bedrag ontvangen, namelijk  €106.671 belastingvrij. Hiervan is  €27.231 vrij besteedbaar voor bijvoorbeeld de inboedel.

Zo’n bijzondere schenking mag niet gecombineerd worden met de jaarlijkse schenking van €5.677.

Een schenking van iemand anders

Je kunt ook van iemand anders dan je ouders een schenking ontvangen, bijvoorbeeld van je grootouders. Je mag dan maximaal €2.274 belastingvrij ontvangen. Dit geldt per schenker, het is dus mogelijk om van meerdere mensen een schenking te ontvangen. Is de schenking meer dan €2.274? Je betaalt over een schenking van iemand anders tot €130.424 18% schenkbelasting. Is de schenking meer dan €130.424 dan betaal je 36% schenkbelasting.

Belastingaangifte doen over een schenking

Je hoeft geen inkomstenbelasting te doen over een schenking, alleen als je een schenking van je werkgever krijgt. Dan ben je in een aantal gevallen wel verplicht om er inkomstenbelasting over te betalen. Over een jubileumuitkering of een andere gift hoef je geen inkomstenbelasting te betalen.

<!– START ADVERTISER: Woolsocks Benelux from awin.com –>

<a rel=”sponsored” href=”https://www.awin1.com/cread.php?s=3446907&v=59921&q=470888&r=1328519″>
<img src=”https://www.awin1.com/cshow.php?s=3446907&v=59921&q=470888&r=1328519″ border=”0″>
</a>

<!– END ADVERTISER: Woolsocks Benelux from awin.com –>

Je vermogen wordt hoger dankzij een schenking

Een ontvangen schenking verhoogt logischerwijs jouw vermogen. Een gevolg hiervan is dat je vermogensbelasting zou moeten betalen. Als jouw vermogen meer is dan €50.650 dan ga je vermogensbelasting betalen. Heb je een fiscaal partner, dan is het vanaf het dubbele bedrag. Wil je dit voorkomen? Je zou het geld bijvoorbeeld ook in je woning kunnen steken of je kunt het geld investeren.

Een schenking ontvangen, wat nu?

Een schenking ontvangen is heel fijn, maar je mag dit niet in alle gevallen vrij besteden. Ontvang je een groot bedrag voor bijvoorbeeld een woning of je studie, dan is alleen de eerste €27.231 vrij besteedbaar. Het overige bedrag moet je besteden aan het doel waarvoor het is gegeven. Als jij een schenking ontvangt voor je woning, mag je dit ook gebruiken voor het aflossen van je hypotheek.

Het vrij te besteden bedrag mag je uitgeven waaraan je wilt. Hier zijn geen regels aan verbonden. Als je slim bent, investeer je het geld zodat je er meer geld van kunt maken. Investeer wel in iets dat je begrijpt en leuk vindt. Je kunt bijvoorbeeld veilig in ETF’s beleggen, aandelen kopen of investeren in crypto. Of misschien vindt jij het wel leuk om vastgoed te kopen. Hoe dan ook, zorg dat je er eerst genoeg over leert en ga dan aan de slag. Succes!

Geschreven door Geldkwebbel (Tiffany)

Laat een reactie achter