wasroutine

Regelmaat en routine in je was

Een van de meest terugkerende werkzaamheden in een huishouden is “De was”.  Voor sommige mensen is het een dagelijkse klus, andere wassen alleen in het weekend. Het is een klus die niet even leuk is, want vaak wordt het gewassen, hangen mensen het op te drogen en als de volgende week de nieuwe frisse schone was moet drogen wordt de andere eraf gehaald zodat de andere een week de tijd krijgt om te drogen.

Ook niet iedereen vindt wassen een leuke klus. Want je moet je hele huis door voor de vieze kleding van je kinderen. Sokken die verstopt zijn tussen de muur en het bed of onder het dekbed. En altijd heb je net die ene broek gepakt die zij juist nu net de volgende ochtend aan moeten omdat die juist beter staat bij die trui. 

Maar hoe zorg je ervoor dat wassen leuk blijft?

Diverse wasmanden of was toren


Zet op diverse plekken wasmanden, zo voorkom je dat de was overal rondslingert. Mijn dochters hebben beide een eigen wasstoren in hun kamer. Zodat zij iedere dag hier meteen hun vieze kleding in kunnen doen. Daarnaast is er een wasmand te vinden in de badkamer en beneden in de bijkeuken nabij de wasmachines staan er ook 2. 

Alles wat gewassen moet worden, wordt dus bovenin 1 van de wasmanden gedaan.
De meiden nemen zelf met regelmaat hun wasmand mee naar beneden en verdelen hun was over de 2 wasmanden. 1 voor bonte was en 1 voor alle kleding. 

Laat natte kleding handdoeken eerst drogen


Niet iedereen was dagelijks. Maar als je natte handdoeken een aantal dagen laat liggen gaat het stinken. Hierdoor moet je het vaker of langer wassen om de geur eruit te krijgen. Door de was eerst te laten drogen gaat het niet stinken.

Andere optie is om natte kleding meteen te wassen en te drogen. Zo voorkom je ook meteen de nare geurtjes. 

Goedkoop stroom?


Sinds 2021 is er alleen nog maar goedkoop stroom voor mensen met een slimme meter.  Die kunnen gebruikmaken van dag/nacht tarief, waardoor het wassen in het weekend ook goedkoper is. Maar het nadeel is dat je het hele weekend aan het wassen en drogen bent. En zoals ik een gezin van 4 met pubermeiden draait de wasmachine dan aardig wat wasjes weg. En in de winter alles binnen drogen komt niet uit, want zoveel droogrekken heb ik niet. 

2 minuten klus  

Ik kies daarom ervoor om iedere avond langs de bijkeuken te lopen om te kijken hoeveel er in de torens zit en dan de was aan te zetten. Zodat ik de volgende ochtend meteen de was op kan hangen om te laten drogen.   Dit zorgt ervoor dat ik geen overvolle wasmanden heb en het hele weekend moet wassen.  En dat ik ook kan genieten van een weekend zonder was stress. 

Bijhouden

Als de was droog is, zorg ik dat de was opgevouwen op een stapel ligt. De kleding van de meiden mogen zij dan zelf uitzoeken (want ik weet op slot niet meer wat van wie is) en zelf in hun kasten opruimen. 

Laat elk gezinslid meewerken

Woon je met meerdere, vergeet dan niet dat zij ook mee kunnen helpen. Als je partner gedoucht heeft en ziet dat de wasmand boven vol is, leer ze dan deze mee naar beneden te nemen, zodat het gewassen kan worden. (Scheelt jou meteen tillen).

Je kinderen willen, als ze klein zijn je graag helpen. Dus ze kunnen je altijd helpen. Spelenderwijs leren.  Het “samen” schenken van het wasmiddel, of de wasmachine aanzetten, tot het opvouwen van de handdoeken. Hoe ouder ze worden, hoe zelfstandiger ze worden. 

Doordat de meiden een eigen wasmand op hun kamer hebben, zijn zij zelf verantwoordelijk voor hun was. Af en toe vraag ik wel van goh heb je nog was? Zorg dat het beneden staat. Want wat niet gewassen is, wordt ook niet schoon.  Dus kunnen ze niet teleurgesteld zijn in mij als hun favoriete jeans of trui niet op tijd schoon en droog is. 

Droogruimte

Zorg voor voldoende plekken in je huis om de was te laten drogen zodat je droger niet voor ieder wasje aan moet. Wees creatief. Dekbed overtrekken laat ik drogen over de deuren van de slaapkamers. Droogrekken hebben wij ook voor aan de deuren van mijn kastenwand of slaapkamerdeur. En verder zodra het kan hang ik mijn was buiten te drogen. Dan ruikt het meteen ook heerlijk fris. 

Met deze tips krijg je routine en regelmaat in je wasprogramma. Zolang iedereen meedraait in dat programma wordt wassen leuk en geen klus waar je steeds tegenaan loopt te hikken of ineens onverwachte bergen meer tegenkomt.  Het is ook mogelijk om de cursus de was te volgen. Hier krijg je dagelijks een opdracht om te zorgen dat de wasmanden leeg worden en ook blijven. Dat het leuk blijft de was te doen, en nog extra tips om nog langer van je schone en frisse was te blijven genieten.   Wil je liever hulp bij een andere ruimte in je woning check dan hier even. 

Laat een reactie achter