Hoe bepaal je wat een realistisch budget is?

Je hoort steeds vaker termen zoals budgetteren, maar hoe bepaal je wat een realistisch budget is? Leuk als je aan het begin van de maand â €700 naar de spaarrekening boekt, maar als je het na twee weken weer terug moet storten schiet je er natuurlijk niets mee op. Het geheim van budgetteren is realistische budgetten maken. Wat voor jou een realistisch budget is, is voor een ander totaal irrelevant. Kijk daarom ook niet teveel naar anderen, maar wees eerlijk naar jezelf en kritisch over je uitgaven. Budgetteren is geen straf, jij bepaalt welke uitgaven belangrijk zijn en waar veel geld naartoe mag. Hoe je dit doet, lees je hieronder in het artikel.

Breng je inkomsten en uitgaven in kaart

Als eerst is het belangrijk dat je AL je inkomsten en uitgaven in kaart gaat brengen. Maak het niet mooier dan het is, schrijf van de afgelopen paar maanden alles op. Elke koffie buiten de deur of een extra uitgave bij de supermarkt, je gaat alles noteren. Dit kan confronterend zijn, omdat we dit soort uitgaven vaak onbewust doen. Het is wel belangrijk om je hiervan bewust te maken, vandaar deze opdracht.

Verdeel je uitgaven over categorieën

Nu ga je elke uitgave onder verdelen in categorieën (per maand). Dat kan dus een categorie zijn voor de boodschappen, verzekeringen, uit eten (of eten bestellen), kinderen, sport, nuts voorzieningen, cadeaus, kleding, noem maar op. Alles waar jij geld aan uit geeft, ga je categoriseren. Dankzij deze oefening krijg je elke uitgave inzichtelijk en zo creëer je overzicht.

Totaal optellen

Nu ga je per categorie het totaalbedrag berekenen. In principe is het gemiddelde van deze maanden een prima budget voor deze categorie. Stel dat je aan boodschappen maandelijks tussen de â €500 en â‚€700 kwijt bent, zou je €600 als budget kunnen aanhouden. Je kunt er ook een spelletje van maken door het iets uitdagender te maken, zodat je creatief moet zijn met je budget. Zet ‘m bijvoorbeeld eens op †550 euro om te kijken hoe je dan boodschappen gaat doen. Dit is een creatieve manier om het budget een tandje lager te krijgen. Wil je niet besparen op je boodschappen is dat ook prima, jij bepaalt de regels.

Jij bepaalt de regels

Dat budgetteren geen straf is heb ik al in de inleiding benoemd. De uitgaven die je niet zo belangrijk vindt, zou je wat strakker kunnen budgetteren. Op die manier houd je meer geld over voor de dingen die jij wel belangrijk vindt. Ga je graag uit eten, maar vind je het niet belangrijk om in de laatste mode te lopen? Dan stel je een kleiner budget in voor kleding en een hoger budget voor uit eten. Zo simpel is het.

Evalueren en bijsturen

Het is belangrijk dat wanneer je de budgetten voor elke categorie hebt bepaald, dat je deze na regelmatig evalueert en eventueel bijstuurt. Het werkt namelijk erg demotiverend als je continu buiten je budget gaat. Als dat gebeurd, heb je geen realistisch budget genomen. Door regelmatig te evalueren hoe het ervoor staat, kun je tijdig bijsturen waar nodig. Na een tijdje heb je alles onder controle en ben je ook meer gemotiveerd om binnen je budget te blijven.

Laat een reactie achter