passief inkomen met crowdfunding

Passief inkomen met crowdfunding

Wil je een stabiele stroom van passief inkomen creëren? Er zijn diverse strategieën beschikbaar, en één daarvan is crowdfunding. Deze boeiende methode biedt niet alleen de kans op aantrekkelijke rendementen, maar stelt je ook in staat om anderen te helpen. Uiteraard zijn er wel risico’s in het spel, zoals de mogelijkheid dat een geinvesteerd bedrijf failliet gaat.

passief inkomen met crowdfunding

Wat is crowdfunding?

De kern van crowdfunding is simpel: iemand heeft financiering nodig en doet een beroep op “de massa” voor investeringen. De individuele investeerders bepalen zelf of en hoeveel ze willen bijdragen. Als beloning ontvangen zij een rentepercentage op hun investering. Sommige platforms hanteren een minimumbedrag, bijvoorbeeld € 100,- of € 250,-.

De mogelijkheden zijn legio

Het spectrum van crowdfunding-financiering is verrassend breed en omvat talloze sectoren. Meestal kom je startende ondernemers tegen die moeite hebben met het verkrijgen van een traditionele hypotheek of lening. Ook vastgoedbeleggers kiezen soms voor deze route. Soms gaat het om het opzetten van een compleet nieuw bedrijf, terwijl het andere keren gaat om overnames van bestaande ondernemingen, zoals restaurants. Of wat dacht je van een kapper die vanwege de pandemie op het idee kwam om een bus om te bouwen tot een mobiele kapsalon? Hij wist door middel van crowdfunding genoeg geld in te zamelen voor de aanschaf een de verbouwing van de bus.

Hoe betrouwbaar is crowdfunding?

Er zijn allerlei crowdfunding-platforms, waaronder namen als Geldvoorelkaar.nl, SamenInGeld en Landahand. Elk platform heeft zijn eigen focus; Landahand concentreert zich vooral op projecten in ontwikkelingsgebieden, terwijl de eerste twee platforms voornamelijk Nederlandse initiatieven aanbieden.

Het kiezen van een betrouwbaar platform is essentieel, aangezien dit de basis vormt voor een veilige investering. Deze platforms verstrekken uitgebreide financiële gegevens en elk project wordt ingedeeld in een bepaalde risicoklasse. In sommige gevallen hebben investeerders bijvoorbeeld het eerste recht van hypotheek, wat extra zekerheid biedt.

 

 

 

 

 

Lees je goed in

Een goede voorbereiding is van groot belang voordat je investeert in een crowdfundingsproject. Let vooral op de leenvorm. Wordt er periodiek afgelost, of ontvang je enkel rentebetalingen en krijg je jouw initiële investering aan het einde van de looptijd terug? Hoewel er op goede platforms uitgebreide informatie voorhanden is, blijft er altijd een element van risico bestaan en is er nooit een garantie op volledige terugbetaling. Over het algemeen geldt: hoe hoger het rentepercentage, hoe groter het risico. Zorg er dus voor dat je je hier altijd van bewust bent.

Hoeveel geld kun je verliezen met crowdfunding?

In het meest nadelige scenario kan er al vóór de eerste betaling iets misgaan. In dat geval loop je het risico je investering volledig kwijt te raken. Gelukkig is de realiteit doorgaans wel wat meer genuanceerd. Bedrijven gaan vaak pas na verloop van tijd failliet, niet meteen al in de eerste maand. Op dat moment heb je al enkele betalingen ontvangen. Afhankelijk van de leenvorm is er mogelijk al een deel van je investering afgelost of heb je op zijn minst al wat rente ontvangen. Je kunt dus nooit meer verliezen dan het bedrag dat je hebt ingelegd, en het risico dat je dit bedrag 100% verliest is dus behoorlijk klein.

Zorg voor een goede spreiding

Zoals bij elke beleggingsstrategie geldt ook voor crowdfunding: spreiding is key. Hoe beter je jouw investeringen verspreidt, des te lager het risico is. Wanneer je kleinere bedragen investeert in bijvoorbeeld 20 verschillende projecten, zal het risico een stuk kleiner zijn. De kans is natuurlijk heel erg klein dat al die 20 bedrijven niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. En in sommige gevallen kunnen de rendementen die je hebt behaald op de andere succesvolle projecten zelfs het verlies van dat ene gefaalde project compenseren, wat kan uiteindelijk toch kan zorgen voor positieve resultaten.

 

 

 

 

 

Disclaimer

In dit artikel kunnen affiliate-links staan. Hierover ontvangt 1671 Finance & Organize wellicht een vergoeding. Jij betaalt niets extra.

 Deze blog is geschreven door Lydia

Lydia is makelaar en tekstschrijver en heeft twee jonge kinderen. Daarnaast belegt zij samen met haar man in vastgoed, ETF’s en aandelen, met als doel het behalen van financiële vrijheid. Ze heeft dus een passie voor financiën en voor vastgoed, en ze deelt haar kennis graag met anderen!

Laat een reactie achter