Blog overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting: hoe werkt dat precies?

In Nederland betalen we overal belasting over. Als je een bestaande woning koopt hoef je geen BTW te betalen, maar je betaalt wel overdrachtsbelasting. Maar hoe werkt dat nu precies en hoeveel overdrachtsbelasting moet je betalen als je een woning koopt? In deze blog leggen we je alles uit over het betalen van overdrachtsbelasting.

Over welk bedrag betaal je overdrachtsbelasting?
Als je een woning (of andere vorm van vastgoed) koopt, moet je overdrachtsbelasting betalen over de waarde in het economisch verkeer. In de meeste gevallen komt dit neer op de koopsom. Dit wordt door de Belastingdienst namelijk gezien als de waarde in het economisch verkeer. Indien je een woning op een veiling koopt, betaal je ook overdrachtsbelasting over de extra kosten die de veiling met zich meebrengt.

Verschillende tarieven
Er worden verschillende tarieven gehanteerd als het aankomt op overdrachtsbelasting. Om te beginnen is er uiteraard het algemene tarief, dat geldt voor iedereen die een woning koopt met de bedoeling daar zelf in te gaan wonen. Het algemene tarief is 2%. Maar er gelden ook een aantal uitzonderingen en een tweede tarief.

Starters vrijstelling
Om starters een duwtje in de rug te geven, worden starters vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Je kunt van deze regeling gebruik maken als je tussen de 18 en de 35 jaar bent en een woning koopt voor maximaal € 440.000,-. Je moet zelf in de woning gaan wonen en mag hier slechts één keer gebruik van maken. Als je 33 bent en al eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling, kun je dit niet nogmaals doen. Indien je met een partner koopt en slechts één van jullie gebruik kan maken van de starters vrijstelling, geldt de vrijstelling over de helft van de koopsom. Over de andere helft moet dan wel gewoon 2% overdrachtsbelasting betaald worden.

Verhoogde overdrachtsbelasting
Als afwijking op het algemene tarief geldt er ook een verhoogde overdrachtsbelasting. Het verhoogde tarief geldt voor alles wat geen woning is, zoals bedrijfspanden, percelen (bouw)grond, agrarische grond, vakantiewoningen en garageboxen. Ook geldt het verhoogde tarief voor iedereen die een woning koopt, maar daar zelf niet in gaat wonen. Beleggers dus. Als het verhoogde tarief van toepassing is, moet er 10,4% van de koopsom aan overdrachtsbelasting worden betaald.

Nog een uitzondering: tweede verkoop binnen 6 maanden
Er is nog een uitzondering. Over een woning hoeft altijd maar maximaal één keer per zes maanden overdrachtsbelasting te worden betaald. Als je dus een woning koopt die korter dan zes maanden geleden ook al van eigenaar is gewisseld, oftewel is ‘gepasseerd’ of ‘overgedragen’, dan zal de notaris alleen overdrachtsbelasting in rekening brengen over de eventuele prijsstijging. Vaak wordt in een koopovereenkomst echter afgesproken dat dit voordeel naar de verkoper gaat. In dat geval betaalt de koper dus de eerder betaalde overdrachtsbelasting terug aan de verkoper en de overdrachtsbelasting over de eventuele waardestijging aan de Belastingdienst.

Hoe wordt de overdrachtsbelasting betaald?
De notaris zal ervoor zorgen dat de overdrachtsbelasting wordt geïnd en wordt overgedragen aan de Belastingdienst. Je hoeft hier dus zelf niets voor te doen. Je vindt de overdrachtsbelasting die je moet betalen dan ook terug op de eindafrekening van de notaris. De notaris controleert ook voor welk tarief je in aanmerking komt. Ook hier hoef je dus zelf niets voor te doen, maar controleer wel altijd even of de notaris het juiste bedrag bij je in rekening heeft gebracht. Een notaris is immers ook maar een mens.

Geschreven door Lydia.

Laat een reactie achter