Op welke manieren kun je een schenking doen?

Heb je een mooi geldbedrag over of heb je een meevaller gehad en wil je je kind hiervan mee laten profiteren door middel van een schenking? Dat kan, er zijn namelijk vijf verschillende manieren om een schenking te doen. Ik zal ze hieronder toelichten, zodat je kunt kiezen welke manier van schenken bij jullie situatie past.

Belastingvrij geld schenken

Belastingvrij geld schenken is een van de populairste manieren om geld te schenken aan je kind(eren) of kleinkind(eren). Dit jaar (2022) mag je maximaal €5.677 belastingvrij per kind schenken en maximaal €2.274 per kleinkind. Dit is minder dan vorig jaar, toen mocht je nog €6.604 per kind belastingvrij schenken en €3.244 per kleinkind.

Deze schenkingen hierboven mag je één keer in het jaar doen, maar er zijn ook nog bijzondere schenkingen die je éénmalig mag doen. Deze bijzondere schenking mag je niet combineren met de normale jaarlijkse schenking:

  • Je mag je kind eenmalig een schenking doen tot maximaal €27.231. Een voorwaarde is dat het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Aan deze schenking zitten geen regels verbonden, Het kind mag dit uitgeven aan wat hij of zij wilt, bijvoorbeeld een mooie reis.
  • Volgt je kind een studie dat meer dan €20.000 per jaar kost? Dan mag je deze bekostigen dankzij een verhoogde schenkingsvrijstellig. Je mag dan tot €56.724 belastingvrij schenken. Voorwaarde is dat er geen onderhoud bij zit en het kind tussen de 18 en 40 jaar is.
  • Heeft je kind een huis gekocht of gaat hij of zij het huis verbouwen? Ook dan mag je een bijzondere schenking doen om te helpen. Dit is een groot bedrag, namelijk €106.671. Van dit bedrag is €27.231 vrij besteedbaar, bijvoorbeeld voor de inboedel.

Als je ervoor kiest om geld te schenken voor de aankoop of de verbouwing, zijn er een aantal voorwaarden van toepassing:

  • Je kind heeft niet eerder een verhoogde vrijstelling gekregen.
  • Je kind kan aantonen dat het geld gebruikt is voor de woning.
  • Je kind gaat zelf in het huis wonen, of samen met partner/gezin.
  • Het geld moet binnen twee kalenderjaren gebruikt worden.
  • Je kind moet een beroep doen op de schenkbelasting.

Schenken op papier

Heb je nu nog geen geld beschikbaar, maar je wil je wel geld schenken aan je kinderen of kleinkinderen, dan kun je ervoor kiezen om te schenken op papier. Je kunt op deze manier ook de erfbelasting verlagen. Hoe werkt dat? Je geeft je kind of kleinkind een bedrag op papier, wat zij pas krijgen op het moment dat je overlijdt. Hierdoor heb je een ˜schuld™ bij je (klein)kinderen en hiervoor betaal je hen elk jaar 6%. Zodra jij overlijdt, wordt de schenking van de erfenis afgetrokken, waardoor zij minder erfbelasting betalen. Dit moet bij een notaris vastgelegd worden, anders is het niet geldig.

Schenken onder bewind

Als je schenkt onder bewind, wordt het geld beheerd door de bewindvoerder. Je kunt zelf de looptijd bepalen, wanneer het geld wordt vrijgegeven aan jouw (klein)kinderen en je kiest ook zelf een bewindvoerder. Je kunt er ook voor kiezen om een deel tijdens de looptijd vrij te geven.

Huis verkopen of kopen en verhuren

Je kunt ook je huis goedkoop verkopen aan je kind of kleinkind. Je kunt hiervoor het vrijgestelde bedrag van €106.671 voor gebruiken. Je kunt ook een andere woning kopen en deze verhuren aan hen. Als zij zelfstandig in het huis wonen, kunnen zij ook huurtoeslag aanvragen. Dit hangt natuurlijk wel af van het inkomen.

Schenken in goederen

Je hoort het niet vaak, maar een schenking in goederen is ook een optie. Denk bijvoorbeeld aan kunst, antiek of aandelen van je bedrijf. Op deze manier kun je je bezit verdelen onder je kinderen. Als laatste kun je natuurlijk ook een lening kwijtschelden, dit valt ook onder een schenking.

Geschreven door Geldkwebbel (Tiffany)

Laat een reactie achter