leefstijlinflatie

Levensstandaard aanpassen om leefstijlinflatie te voorkomen

Een van de beste trucs om rond te komen en zelfs geld over te houden is misschien wel het aanpassen van je levensstandaard om leefstijlinflatie te voorkomen. Door niet boven je stand te leven en niet steeds luxer te gaan leven, zorg je ervoor dat je binnen je budget blijft en dat je zelfs genoeg over kunt houden om te sparen.

leefstijlinflatie

Voorkom leefstijlinflatie

Leefstijlinflatie: misschien heb je er al weleens van gehoord. Dit houdt in dat we allemaal geneigd zijn om steeds als ons inkomen groeit, ook meer uit te gaan geven. Door de jaren heen gaan we bijvoorbeeld vaak meer verdienen. Veel mensen gaan dan op zoek naar een grotere woning, een duurdere auto en we willen steeds vaker op vakantie.

Helemaal niet gek, want iedereen heeft wensen en dromen die hij of zij waar wil maken. Dat zit nu eenmaal van nature in ons. Maar het is wel verraderlijk, want als je eenmaal gewend bent aan een hogere levensstandaard, wordt het steeds lastiger om daar weer op in te leveren als dat ooit zou moeten. Dus als het leven duurder wordt, zoals de laatste tijd het geval is door de hoge inflatie, of als je bijvoorbeeld je baan kwijtraakt of om wat voor reden dan ook minder wil of moet gaan werken, dan past je uitgavenpatroon al snel niet meer bij je inkomen.

Inkomen omhoog? Geef dan niet meer uit

Om leefstijlinflatie te voorkomen of te beperken, zorg je ervoor dat je steeds meer overhoudt naarmate je inkomen stijgt. Elke keer dat je inkomen stijgt, zorg je ervoor dat je meer overhoudt en meer geld opzij kunt zetten, zodat je een flinke buffer op kunt bouwen voor noodgevallen en zwaardere tijden. En dat is lekker, want dat geeft juist wat extra ruimte. Mocht je dan een tegenvaller krijgen, dan heb je genoeg geld achter de hand om dit op te vangen.

En als je inkomen zou dalen, bijvoorbeeld doordat je een dag minder wil gaan werken, dan hoef je geen aanpassingen te doen aan je levensstandaard, maar ga je gewoon wat minder sparen. Je voelt hier dan als het ware niets van, omdat je er niets voor hoeft te laten. Dat is pas luxe!

Hoe pas je je levensstandaard aan?

Maar hoe doe je dat dan, je levensstandaard aanpassen? Om te beginnen is het heel belangrijk om een goed beeld te hebben van je inkomsten en uitgaven. Zet deze dus eerst op een rijtje, zodat je precies weet hoeveel geld er elke maand binnenkomt en hoeveel geld er elke maand uitgaat. Vergeet ook niet variabele lasten mee te rekenen, zoals boodschappen, tanken en verjaardagscadeautjes bijvoorbeeld.

Als je weet hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel geld eruit gaat, weet je precies hoeveel je overhoudt. Als het goed is houd je tenminste iets over. Als je niets overhoudt of zelfs geld tekortkomt elke maand, dan wordt het hoog tijd dat je iets gaat schrappen in je uitgavenpatroon, of dat je gaat zorgen voor meer inkomsten. Je kunt dit bijvoorbeeld in een leuke kasboek bijhouden, dan heb je overzicht.

Houd je elke maand wel geld over? Dan ben jij al heel lekker op weg. Zorg ervoor dat je een buffer hebt van minimaal 6 maanden je vaste lasten, zodat je deze in elk geval op kunt vangen in geval van nood. Vervolgens kun je eens kritisch kijken naar je uitgaven en eventueel wat dingen schrappen, zodat je meer geld overhoudt elke maand.

In deze blog kun je lezen hoe je meer geld overhoudt dankzij slimme bespaartips.

Gun jezelf je dromen waar te maken

Maar mag je jezelf dan helemaal niets extra’s gunnen als je meer gaat verdienen? Natuurlijk wel! Je hoeft echt niet op een houtje te bijten en super zuinig te leven voor de rest van je leven. Iedereen heeft wensen en dromen en het geeft ontzettend veel voldoening als je deze waar kunt maken. Dit is dan ook een heel mooi streven. De truc is alleen om niet al je extra inkomsten uit te geven als je meer gaat verdienen.

Beperk je extra uitgaven dus bijvoorbeeld tot maximaal de helft van je inkomensstijging. Op deze manier ga je en leuker leven, en kun je meer geld opzijzetten. Ga je er per maand 200 euro op vooruit? Zorg er dan eerst voor dat je minimaal 100 euro per maand meer gaat sparen (of beleggen) en dat je niet de volledige 200 euro uit gaat geven elke maand. Op deze manier pas jij je levensstandaard niet aan aan je inkomsten, voorkom je leefstijlinflatie en zorg je ervoor dat je in mindere tijden ook nog makkelijk rond kunt komen.

Laat een reactie achter