Kun je van het gas af zonder warmtepomp?

Nu de energieprijzen de lucht in schieten wil ineens iedereen iets doen aan de duurzaamheid van zijn woning. En misschien al wel wat eerder van het gas afgaan dan nodig zal zijn. Overstappen naar een warmtepomp wordt dan vaak gezien als de enige optie. Maar warmtepompen zijn duur, je woning moet er geschikt voor zijn en bovendien zitten er tegenwoordig ontzettend lange levertijden op. Maar je hebt geen warmtepomp nodig om van het gas af te gaan, er zijn ook andere manieren.

Het begint bij isolatie
Om je woning gemakkelijk te kunnen verwarmen, moet deze goed geïsoleerd zijn. Je dak is het belangrijkste om te isoleren. Warme lucht stijgt namelijk op, dus door het dak verlies je de meeste warmte. Daarna komen je ramen. Door deze te vervangen door HR++ glas of zelfs HR+++ (triple) glas, kun je je woning beter isoleren. Ten slotte volgen muur- en vloerisolatie. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder energie er nodig zal zijn om je woning te verwarmen.

Je eigen energie opwekken
Door het plaatsen van zonnepanelen kun je je eigen energie opwekken. Met de energieprijzen van nu is dat dus een goede investering. Als je je woning elektrisch wil gaan verwarmen, kun je de zonnepanelen gebruiken om de stroom hiervoor op te wekken. Zo heb je geen gas meer nodig. Je woning elektrisch verwarmen kan op verschillende manieren, en daarvan is een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming er één van. Maar er zijn meer mogelijkheden.

Elektrisch verwarmen
Een warmtepomp installeren en overal vloerverwarming aanbrengen is een ingrijpende en kostbare klus. Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo zijn er elektrische radiatoren, gewoon met een stekker. Een andere optie is het plaatsen van airco’s . Een groot voordeel hiervan is natuurlijk dat je je huis in de zomer ook lekker koel kunt houden. Maar in de winter kun je een airco ook warme lucht laten blazen. Zo kun je de woning verwarmen, zonder gas te verbruiken.

Andere manieren van verwarmen
Voor alle manieren van elektrisch verwarmen is stroom nodig. En ook stroom is op dit moment erg duur. Je hebt dus voldoende zonnepanelen nodig om genoeg stroom op te kunnen wekken om je woning te verwarmen. Ook dit is een behoorlijke investering en niet elke woning heeft hier een ideaal dak voor.

Je kunt ook op heel andere manieren je woning verwarmen. Zo zijn houtkachels weer populairder dan ooit. Een houtkachel zorgt bovendien voor sfeer en een aangename warmte. Nadelen van een houtkachel zijn dat andere ruimtes in de woning niet verwarmd worden en dat het niet al te best is voor het milieu (maar dat is gas ook niet).

Een andere optie is het plaatsen van een pelletkachel. Deze is vaak het makkelijkst te plaatsen wat betreft de uitlaat (hij heeft geen trek nodig en hoeft daardoor niet door het dak). Ook een pelletkachel zorgt voor sfeer en hij kan je woning bovendien erg snel verwarmen. Een pelletkachel is eenvoudig in gebruik en geeft minder stof dan een houtkachel. Een nadeel is dat de productie van de pellets belastend zijn voor het milieu.

Er zijn dus genoeg opties om je woning te verwarmen zonder warmtepomp. Je kunt zelf kiezen welke optie het beste bij jouw situatie past. De elektrische opties zijn overigens wel het goedkoopst en het meest duurzaam, zeker wanneer je door middel van zonnepanelen je eigen stroom op kunt wekken.

Blog geschreven door Lydia Meeuwissen.

Laat een reactie achter