De voordelen en nadelen van de kleineondernemersregeling

De voordelen en nadelen van de kleineondernemersregeling

Je eigen onderneming starten: het gebeurt steeds vaker. Sommige mensen starten een eigen onderneming naast hun baan in loondienst, terwijl andere mensen fulltime voor zichzelf beginnen. Als je een onderneming begint, doe je dat waarschijnlijk in iets waar jij goed in bent. Denk aan coachen, vormgeven, organiseren of nog iets heel anders. Helaas komt er nog meer kijken bij het ondernemen. Je moet je financiën en administratie ook bijhouden. Veel mensen vinden dit lastig en besteden dit uit.

Er is echter een oplossing die het bijhouden van je administratie een stuk simpeler maakt. Het gaat in dit geval om de kleineondernemersregeling.

Wat houdt de kleineondernemersregeling precies in?

De kleineondernemersregeling, ook wel bekend als KOR, is een regeling speciaal voor kleine ondernemers. Je kunt deelnemen aan de KOR als je (verwachte) jaaromzet exclusief omzetbelasting maximaal 20.000 euro is. Als je je in dit geval aanmeldt voor de kleineondernemersregeling, dan hoef je geen omzetbelasting te rekenen.

Stel je werkt als coach en vraagt 60 euro per uur exclusief btw. Als je niet deelneemt aan de KOR, dan vermeld je op je factuur die 60 euro en reken je daar bovenop nog 21% btw. Het totaalbedrag dat de klant dan betaalt is 72,60 euro per uur. Deze extra 12,60 euro houd jij vervolgens apart en draag je aan het einde van het kwartaal af aan de Belastingdienst.

Zoals je misschien al wel ziet, levert dit een hoop extra administratie op. Je moet op iedere factuur extra btw rekenen, dit weer apart bewaren en aan het einde van het kwartaal weer terugbetalen aan de Belastingdienst.

Met de kleineondernemersregeling hoef je dit dus allemaal niet te doen. Je rekent alleen je uurloon of je projectprijs en hoeft verder niets met omzetbelasting te doen. Wel moet je nog steeds gewoon inkomstenbelasting betalen.

De voordelen van de KOR

Het deelnemen aan de kleineondernemersregeling heeft verschillende voordelen:

  • Je bespaart veel tijd. Zoals hierboven al omschreven, scheelt het veel tijd om niet op al je facturen btw te hoeven rekenen, dit weer apart te moeten bewaren en aan het einde van ieder kwartaal alles aan de Belastingdienst te moeten doorgeven. Je hoeft namelijk geen btw-aangifte te doen als je deelneemt aan de KOR.
  • Je diensten zijn goedkoper voor particulieren. Bedrijven kunnen de btw van een aankoop verrekenen met hun eigen btw en betalen daardoor geen extra geld. Particulieren kunnen dit niet. Als je dus veel particulieren als klanten hebt, dan is het een goed idee om deel te nemen aan de KOR. Voor hen zijn de btw-kosten namelijk gewoon extra kosten, waardoor je product of dienst voor hen dus 21% duurder wordt.

De nadelen van de KOR

Als je deelneemt aan de kleineondernemersregeling, dan zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

  • Je zit er minimaal drie jaar aan vast. Als je de KOR aanvraagt, doe je dit voor minimaal drie jaar. Als je er over een jaar dus toch weer uit wil, bijvoorbeeld vanwege het nadeel dat hierna besproken gaat worden, dan kan dit in principe niet. Alleen als je binnen die drie jaar een jaaromzet van meer dan 20.000 euro behaalt, dan moet je zelfs de KOR verlaten. Een andere manier is er niet.
  • Je mag zelf ook geen btw aftrekken bij investeringen. Schaf jij veel producten aan voor je bedrijf? Denk aan een laptop, een auto, een opleiding, een pand of nog iets anders. Ook over deze producten wordt btw berekend, die je normaal gesproken kunt aftrekken. Als je dus veel btw betaalt voor zakelijke investeringen, dan is het voor jou misschien niet zo voordelig om deel te nemen aan de KOR.

Waar moet je rekening mee houden bij de aanvraag van de KOR?

Je kunt alleen deelnemen aan de kleineondernemersregeling vanaf het nieuwe aangiftekwartaal. Het beoordelen van je aanvraag duurt maximaal vier weken, dus zorg dat je aanvraag minimaal 4 weken voor het nieuwe kwartaal binnen is. Je dient je aanvraag in via dit formulier. Vergeet zeker ook niet om over het laatste kwartaal dat je nog niet deelnam aan de KOR nog wel je btw-aangifte te doen.

Deze blog is geschreven door Kim, tekstschrijver bij Bonte Teksten en blogger voor Bijna Afgestudeerd. Voor haar bedrijf maakt ze zelf ook gebruik van de kleineondernemersregeling.

Laat een reactie achter