wat doet een prof. organizer eigenlijk

Je uitvaart: praat hierover met je ouders en/of kinderen

Het is misschien niet het leukste onderwerp om het samen over te hebben, maar het is wél een belangrijk onderwerp: je uitvaart. Veel mensen stellen het uit hierover na te denken en praten er liever niet over met hun dierbaren. Toch is het erg belangrijk om alvast over dit soort dingen na te denken en er open over te communiceren met bijvoorbeeld je ouders of je kinderen. Dit kan in de toekomst namelijk voor een hoop extra rust zorgen bij de nabestaanden.

Vroeg of laat komt het moment daar
Niemand vindt het leuk om over de dood of zijn eigen uitvaart na te denken, maar één ding is zeker in het leven: ooit komt het moment dat jijzelf of een dierbare komt te overlijden. Door nu al na te denken over bepaalde zaken die geregeld moeten worden als het zover is, kun je je nabestaanden een hoop zorgen ontnemen. Zij hebben het namelijk op dat moment al zwaar genoeg met het verwerken van het verlies. Als ze dan ook nog eens alles moeten regelen en niet weten wat je laatste wensen waren, maakt dit de situatie er voor hen niet makkelijker op.

Ook als je gezond bent is het goed om over je uitvaart na te denken

Nadenken en praten over je uitvaart is niet alleen voor mensen die weten dat ze niet lang meer te leven hebben. Juist als er nu geen enkele reden is om je met je uitvaart bezig te houden, is het een goed moment om er toch al eens over na te denken. Nu sta je er namelijk neutraal in, waardoor je goed over bepaalde praktische zaken na kunt denken. Bovendien is het fijn om bepaalde dingen op orde en geregeld te hebben, zodat er minder geregeld hoeft te worden als het moment wel dichtbij lijkt te komen. Op dat moment kun je je dan bezighouden met andere zaken, die misschien wel veel belangrijker voor je zijn.

Rouwboeket.nl - Algemene banners

Weet wat je wil
Het is belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je graag zou willen met betrekking tot je uitvaart. En natuurlijk ook wat je niet wil. Wil je begraven worden of gecremeerd? En in dat laatste geval; is er een plaats waar je graag uitgestrooid zou willen worden?  Is er bepaalde muziek waarvan je graag zou willen dat deze gespeeld wordt bij je uitvaart? Of laat je de keuze juist liever aan je partner? Door hier vooraf over na te denken, hoeven er op het moment dat je komt te overlijden al veel minder keuzes gemaakt te worden door de nabestaanden. Wel zo fijn voor hen.

Zorg dat je nabestaanden op de hoogte zijn
Dat je zelf weet hoe je je uitvaart graag geregeld zou willen hebben is natuurlijk fijn, maar je hebt er niets aan als niemand hiervan op de hoogte is. Daarom is het belangrijk om hierover met je dierbaren te communiceren. Zorg dat je partner, kinderen of ouders weten wat je wensen zijn en wat echt belangrijk voor je is. Het zijn geen leuke onderwerpen om over te praten, maar juist als het nog helemaal niet aan de orde is, is het wat makkelijker om hierover met elkaar te praten.

Is praten lastig? Schrijf het op!
Vind je het toch lastig om met je familie en andere dierbaren te praten over je uitvaart? Dan is het een goed idee om je wensen op papier te zetten in een nabestaandendossier. Op deze manier hoef je het niet uit te spreken, maar kun je je nabestaanden toch op de hoogte brengen van hoe je je uitvaart geregeld zou willen hebben. Dit kan voor jezelf makkelijker zijn, maar wellicht ook voor de mensen om je heen die het moeilijk kunnen hebben met dit onderwerp. Geef ze dus op papier wat je wensen zijn, of zorg dat ze weten waar ze je wensen kunnen vinden wanneer het zover is.

Geschreven door Lydia

Laat een reactie achter