Je huis verkopen: deze tips helpen je het beste eruit te halen

De afgelopen paar jaar gingen alle huizen als warme broodjes over de toonbank. Maar de woningmarkt en de economie zijn aan het veranderen. De hypotheekrente is fors gestegen de afgelopen periode en hoewel deze nog steeds relatief laag is, zorgt dit er in combinatie met de hoge huizenprijzen én de gigantische inflatie ervoor dat kopers terughoudender worden. Het verkopen van je huis is dus iets lastiger geworden. Met deze tips haal jij toch beste uit de verkoop.

Werk kleine klusjes af
Over het algemeen geldt: hoe minder er aan een woning hoeft te gebeuren, hoe meer een koper bereid is om ervoor te betalen. Zorg dus dat er zo min mogelijk moet gebeuren aan je woning. Werk die oude lekkage die allang gerepareerd is af, zet die trapleuning nog even vast en regel die plintjes achter de kasten wat er al jaren niet van komt. Als een koper door een woning loopt en allemaal kleine dingetjes ziet die moeten gebeuren, zijn dit stuk voor stuk minpunten die meegenomen worden in het optelsommetje. Door zoveel mogelijk van dit soort punten vooraf al weg te werken, krijgen de kijkers een positiever beeld van jouw woning.

Ruim op
Opruimen, opruimen, opruimen. Vraag jij je weleens af waarom die huizen op Funda er allemaal uitzien alsof er niemand woont? Dat komt waarschijnlijk doordat de schuur en auto volgeladen waren met spullen op het moment dat de foto’s gemaakt werden. Natuurlijk mag er in een huis geleefd worden en zal jouw koper het huis ook weer gaan vullen met zijn eigen spullen. Maar een opgeruimd huis oogt een stuk ruimer. Bovendien is het voor veel kopers een stuk gemakkelijker om zich in te beelden hoe hun eigen spullen zouden staan, als er niet heel veel persoonlijke spullen van de verkoper aanwezig zijn.

Ruim vooral op voordat er foto’s gemaakt worden. Haal persoonlijke spullen en items die met huisdieren te maken hebben weg en zorg dat er zoveel mogelijk vloeroppervlakte te zien is, dan oogt je woning lekker ruim Zorg voor strak opgemaakte bedden, gooi al je badkamerspullen even in een wasmand zodat je deze makkelijk weg kunt pakken en zet een gezellig bloemetje op tafel. Bezichtigingen zijn ook belangrijk, maar aan de hand van de foto’s beslissen mensen of ze überhaupt interesse hebben in jouw woning.

Vergeet de buitenkant niet
Opruimen is belangrijk, maar vergeet ook niet om eens een rondje buitenom je woning te lopen. Maak het ook buiten netjes. Haal onkruid weg, zeem de ramen en maak ook deuren en kozijnen schoon. Een goed onderhouden huis verkoopt beter, en onderhoud zit met name aan de buitenkant. Vaak loop je zelf snel naar binnen en ben je je niet zo bewust van de buitenkant van je huis. Loop dus eens een kritisch rondje rond je eigen huis, alsof je zelf de koper bent. Op deze manier ontdek je vast wat puntjes die nog wel wat aandacht kunnen gebruiken.

Zorg voor een lekkere geur in huis
De geur in een huis wordt erg vaak onderschat. Toch is geur ontzettend belangrijk tijdens de bezichtigingen. Nare luchtjes van huisdieren of roken hebben een negatieve invloed op het verkoopproces. Veel mensen die zelf geen huisdieren hebben en niet roken kunnen deze geurtjes namelijk zo kwalijk vinden, dat ze hierdoor geen bod durven te doen op een huis. Vaak zijn ze namelijk bang dat deze geurtjes niet meer weg zullen gaan.

Zorg er dus voor dat je huis goed geventileerd is voor de bezichtigingen, zeker als je huisdieren hebt. Rook je binnen? Overweeg dan eens hiermee te stoppen als je je huis wil gaan verkopen. Probeer nare luchtjes overigens niet met een overdaad aan luchtverfrissers te maskeren. Ook dit ervaren veel mensen als onprettig en het kan hoofdpijn en benauwdheid veroorzaken.

Moet je dan toch die appeltaart bakken? Dat is natuurlijk erg lekker, maar een neutrale geur is het beste in huis. Zo voelt iedereen zich er thuis en wordt de keuze niet beïnvloed door hoe de woning ruikt. Bonustip: als je huisdieren hebt of rookt, laat dan eens iemand anders door de woning lopen en vraag of ze iets ruiken. Zelf ruik je het namelijk al snel niet meer.

Geschreven door Lydia

Laat een reactie achter