Blog 20211116

Hoeveel bankrekeningen?

Ik krijg vaak de vraag hoeveel bankrekeningen moet ik hebben? Want ik heb 1 rekening en soms heb ik geen geld voor mijn boodschappen dus, boek ik maar rekeningen terug of betaal ik ze niet.

Ik adviseer mijn cliënten om 3 rekeningen te hebben. Waarvan 2 bij bank A en 1 bij bank b.
Je bent meer geld kwijt aan bankkosten, maar op jaarbasis is dat niet heel veel en zorgt voor rust en overzicht.  Door dat je bij 2 verschillende banken zit, word je niet snel verleidt door het overboeken van geld voor een impulsaankoop.

Ten eerste moet je een goed overzicht hebben wat je inkomsten en uitgaven zijn.  Deze kun je eventueel hier downloaden. Dit geeft je al veel meer inzicht.

Op bankrekening 1 worden alle inkomsten op gestort. Van deze rekening worden alle vaste lasten betaald. Van deze rekening hoef je ook geen pinpas. Dus dat scheelt weer in de kosten.

Zodra het salaris op de rekening is stort ik het maandbedrag naar rekening 2. Zo weet je zeker dat je een maand lang geld hebt voor je boodschappen. Ik reken altijd je weekgeld x5. Omdat niet iedere maand uit 4 weken bestaat.  Iedere week stort ik van deze rekening het afgesproken bedrag naar rekeningnummer 3. Ook stort ik meteen een vast bedrag naar een spaarrekening.

Bankrekening 2 wordt bij mij gebruikt voor schulden en maandgeld. Ook hiervan hoef je geen pinpas te hebben. Alleen internetbankieren. Â Mochten er schulden zijn dan worden die in termijnen van deze rekening afgeschreven. Maar het is ook mogelijk om hier je maandgeld naar over te maken.  Aangezien de schulden niet automatisch worden afgeschreven is het even goed mogelijk om dus ook het maandgeld hierop te storten.

Bankrekening 3 is bij een andere bank. Hier heb je wel een pinpas. Op deze rekening wordt er iedere week een bepaald bedrag overgemaakt voor je boodschappen.  Dit kun je dan wekelijks contant pinnen. Zodat je inzicht blijft houden hoeveel geld er nog opstaat. Mocht je doorzettingsvermogen hebben dan is het ook mogelijk om je week geld te veranderen naar maandgeld. Let wel op dat je nog steeds je weekgeld pint. Het geld dat je de week ervoor niet gebruikt hebt, kan je in je portemonnee behouden. Ideaal voor als je 1x in de maand wasmiddel of andere duurdere producten nodig hebt.

TIP Het is ook mogelijk om het geld in een metalen gesloten spaarpot te stoppen. En deze aan het einde van het jaar te openen. Om het leuk te maken kun je hiervoor de spaarchallenge formulier voor gebruiken. Je kunt het bedrag invullen of alleen een vakje weg kruizen. Kijk hier voor de formulieren.

Twijfel of je het overzicht goed ingevuld hebt? Neem dan contact op met mij. Ik help je graag verder.

Laat een reactie achter