hoe maak je een routine

Hoe maak je voor jezelf een routine?

Routines zijn ons eigen gemaakte gewoontes die we nodig hebben om goed te functioneren in ons dagelijks leven. Ze helpen ons om dingen gedaan te krijgen en creëren rust en structuur. Maar hoe maak je een routine eigen? Geen zorgen, ik ga je stap voor stap uitleggen hoe je dat kunt doen!

hoe maak je een routine

Wat zijn routines?

Een routine is een soort gewoonte of patroon in de manier waarop we dingen doen. Het is als een vast plan dat we volgen, waardoor we taken makkelijker en efficiënter kunnen uitvoeren. Routines kunnen over van alles gaan, zoals je ochtendroutine, huiswerk maken, sporten of voor het slapengaan.

We hebben allemaal routines, ook al denk je van niet. Je hebt vast wel een riedeltje met taken wat je doet nadat je wakker bent geworden of als je gaat slapen. Die routines kun je op alle gebieden in je leven inzetten.

Waarom zijn routines belangrijk?

Routines zijn belangrijk omdat ze ons helpen om onze tijd beter te beheren. Als we een vaste routine hebben, weten we wat we op welk moment moeten doen. Dit bespaart ons tijd en energie, omdat we niet steeds opnieuw moeten nadenken over wat de volgende stap is. Routines kunnen ook stress verminderen, omdat we minder overweldigd raken door al het werk dat we moeten doen.

Je kunt een routine hebben bij het opruimen van je huis, maar ook bij het opzetten van een sidehustle of rondom andere dingen.

Stappenplan routine eigen maken

Stap 1: Kies een doel voor je routine

Denk na over welk deel van je dagelijks leven je makkelijker wilt maken door middel van een routine. Misschien wil je ‘s ochtends sneller klaar zijn, beter georganiseerd zijn voor school of werk, of meer tijd besteden aan ontspanning. Kies één doel waar je mee wilt beginnen.

Ik wil zelf weer een ochtendroutine creëren, zodat ik al een deel van mijn taken erop heb zitten zodra de dag echt begint. Zo heb ik het gevoel dat ik minder achter de feiten aanloop. Daarnaast heb ik al wel een mini routine doorgevoerd: ik sta iedere ochtend na het wakker worden direct een half uur op de loopband. Ik wandel in een goed tempo en luister tegelijkertijd naar een les van een van de cursussen die ik volg.

Stap 2: Bepaal welke activiteiten bij de routine horen

Nu je je doel hebt gekozen, bedenk je welke activiteiten bij die routine horen. Stel je voor dat je een ochtendroutine wilt maken. Welke stappen moeten er gebeuren voordat je de deur uitgaat? Bijvoorbeeld opstaan, tanden poetsen, ontbijten en je aankleden. Maar misschien wil je net als ik wel direct iets doen aan lichaamsbeweging en zelfontwikkeling.

Stap 3: Maak een schema

Een schema kan je helpen herinneren aan je routine. Schrijf de activiteiten in volgorde op en zet erbij hoe laat je ze wilt doen. Je kunt ook herinneringen op je telefoon instellen. Op die manier vergeet je geen stap in je routine!

Stap 4: Wees geduldig en consistent

Het kost tijd om een routine eigen te maken, dus wees geduldig met jezelf. Het kan een paar weken duren voordat het een gewoonte wordt. Probeer ook consistent te zijn door je routine elke dag te volgen, ook in het weekend. Hoe vaker je het doet, hoe natuurlijker het zal aanvoelen.

Stap 5: Beloon jezelf

Vergeet niet om jezelf te belonen wanneer je je routine goed volgt. Dit kan zo simpel zijn als een schouderklopje of een aflevering van je favoriete serie. Beloningen helpen je brein om positieve associaties te maken met je routine, waardoor je het nog liever zult blijven doen.

Een routine heeft dus een positief effect op je dagelijks leven

Routines zijn geweldig om je leven makkelijker te maken en stress te verminderen. Kies een doel, maak een schema en wees geduldig en consistent. Met wat inspanning zal je routine snel een gewoonte worden. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak die routines eigen!

Wil je hier meer over lezen? Dan kan ik je het boek Miracle Morning van Hal Elrod aanbevelen. Ik ben helemaal geinspireerd geraakt door dit boek.

Geschreven door Tiffany

 

Laat een reactie achter