ballen in de lucht

Hoe houd je alle ballen in de lucht?

Je had het jezelf nog zo voorgenomen… In het nieuwe jaar zou jij het rustiger aan doen! Maar nu hangt er een kleuter aan je rok, is de keuken ontploft, vraagt manlief waar zijn schone sokken zijn en staat de laptop nog open met die werkopdracht. Herkenbaar? Je wilt graag al die taken vervullen en iedereen aandacht kunnen geven. Maar hoe zorg je er nu voor dat er balans is? Dat er ook tijd overblijft voor jezelf.

Soms is het leven een uitdaging

Het jongleren van alle verantwoordelijkheden in je drukke leven kan als een ware uitdaging aanvoelen. Terwijl je jezelf een moment van rust en evenwicht had beloofd, lijkt het alsof de dagen steeds sneller voorbijvliegen en de to-do lijstjes alleen maar langer worden. Gelukkig zijn er manieren om de kunst van het balanceren onder de knie te krijgen, zodat je niet alleen de ballen in de lucht kunt houden, maar ook een gevoel van controle en tevredenheid kunt behouden.

De mogelijkheden zijn legio

Het spectrum van crowdfunding-financiering is verrassend breed en omvat talloze sectoren. Meestal kom je startende ondernemers tegen die moeite hebben met het verkrijgen van een traditionele hypotheek of lening. Ook vastgoedbeleggers kiezen soms voor deze route. Soms gaat het om het opzetten van een compleet nieuw bedrijf, terwijl het andere keren gaat om overnames van bestaande ondernemingen, zoals restaurants. Of wat dacht je van een kapper die vanwege de pandemie op het idee kwam om een bus om te bouwen tot een mobiele kapsalon? Hij wist door middel van crowdfunding genoeg geld in te zamelen voor de aanschaf én de verbouwing van de bus.

Prioriteiten stellen is key

Het begint allemaal met het stellen van duidelijke prioriteiten. Begrijp dat je niet alles tegelijk kunt doen en dat sommige taken belangrijker zijn dan andere. Maak een lijst van wat echt essentieel is op zowel het werk als thuis. Soms is het okay om de was een dagje langer te laten liggen als dat betekent dat je wat quality time kunt doorbrengen met je kinderen. Zorg ervoor dat je weet wat er écht toe doet en focus daarop.

 

 

 

Efficiënt plannen

Tijd is kostbaar en om alle ballen hoog te houden, moet je leren hoe je je tijd efficiënt kunt benutten. Maak een gedetailleerde dagelijkse of wekelijkse planning en wees realistisch over de tijd die je aan elke taak kunt besteden. Gebruik hulpmiddelen die voor jou goed werken, zoals een handige app of een mooie agenda of weekplanner om je te helpen bij het bijhouden van je schema. Stel ook deadlines voor jezelf om te voorkomen dat taken zich ophopen. En je mag jezelf zo nu en dan natuurlijk ook best belonen.

De kracht van delegeren

Onthoud dat je niet alles zelf hoeft te doen. Delegeren is een vaardigheid die je enorm kan helpen om de druk te verminderen. Betrek je partner en kinderen bij huishoudelijke taken. Misschien kunnen ze hun eigen rommel opruimen of meehelpen bij het bereiden van maaltijden. Of op het werk, wees niet bang om verantwoordelijkheden te delen met collega’s als dat mogelijk is. Het inschakelen van hulp is geen teken van zwakte, maar eerder van slim management.

Plan voldoende me-time in

In de chaos van alledag vergeten veel vrouwen vaak om tijd voor zichzelf in te plannen. Maar het is essentieel voor je welzijn. Reserveer regelmatig tijd voor activiteiten die je ontspannen en opladen, of dat nu een rustige wandeling is, het lezen van een boek, of gewoon ontspannen in een warm bad. Je zult merken dat je na een beetje ‘me-time’ veel productiever en meer gefocust bent.

Hulp vragen is een teken van kracht

Besef dat het niet nodig is om alles alleen te doen. Soms is om hulp vragen juist een teken van kracht en slimme zelfzorg. Of het nu gaat om hulp van familie, vrienden of zelfs professionele diensten, zoals een schoonmaakster of oppas, het is belangrijk om jezelf toestemming te geven om ondersteuning te krijgen. Samenwerken en hulp zoeken is geen teken van falen, maar van verstandig en veerkrachtig handelen.

In een wereld waarin we vaak worden overspoeld door verwachtingen en verplichtingen, is het een echte uitdaging om alle ballen in de lucht te houden. Vrouwen die een huishouden runnen, kinderen opvoeden en een baan hebben, staan voor een bijzondere stel uitdagingen. Maar met de juiste strategieën en mindset kun je een gevoel van balans bereiken, waarbij je niet alleen voor anderen zorgt, maar ook voor jezelf.

Onthoud dat het stellen van prioriteiten, efficiënt plannen, delegeren en het vragen om hulp essentiële stappen zijn op weg naar een gebalanceerd en gelukkig leven. Dus ga ervoor, jongleer met die ballen én je zelfvertrouwen en geef jezelf de ruimte die je verdient!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Geschreven door Lydia.

Laat een reactie achter