Mijn nabestaandendossier

Afgelopen week werd ik gebeld door een familielid van een recentelijk nieuwe cliënt. Zij vertelden mij dat hij was overleden. De schrik is dan aanwezig en het duurde even voordat het tot mij door drong dat het geen natuurlijk overlijden was, maar als gevolg van een misdrijf. De familie was natuurlijk ook in shock door het feit dat hij was overleden, daarnaast door het feit dat het geen natuurlijke dood was.

De vragen die zij al hadden waarom hij, waarom, waarvoor, wanneer mogen we hem zien, hoe nu verder (want ja het lichaam wordt niet meteen vrijgegeven in zo’n situatie). Moesten zij ook vragen beantwoorden en beslissingen nemen in gedachte van hem. R. had niets op papier gezet en nooit iets besproken over zijn uitvaart. En hij was alleenstaande vader met twee jonge kinderen waar hij trotser dan trots op was.

Maar ook voor dit soort momenten is het verstandig om je antwoorden klaar te hebben. De vragen in gevuld te hebben om zo je nabestaanden te ontlasten. Want of je nu goed contact hebt met je familie of niet, iedereen heeft nabestaanden. Zij hebben een zorgplicht om deze dingen voor jou te regelen.  Het nabestaandendossier is er om hen die je achter laat te helpen met antwoorden. Niet alleen over je uitvaart, maar ook alles wat komt kijken bij het afhandelen van je (financiële) administratie.

Waar in huis vind je de antwoorden als het bij een van je kinderen is, of een ander familielid. Het rond snuffelen naar antwoorden zorgt ook voor een naar of raar gevoel. Want je snuffelt tussen de spullen van andere.  Mensen vergeten ook vaak dingen op te zeggen zoals de social mediakanalen. Niets is erger dan dat je facebook vrienden een melding krijgen dat je jarig bent, terwijl je al niet meer bent.

Door het nabestaandendossier per persoon in te vullen zorgt ervoor dat je nabestaanden snel alle informatie en antwoorden heeft die zij nodig hebben. Direct na je overlijden, maar ook daarna. Neem jij je nabestaanden de zorg uit handen, zodat zij zich kunnen richten op het verwerken van je verlies?

Lieve R. Rust zacht.

 

Rouwboeket.nl - Algemene banners

Laat een reactie achter