lijnzaad

Dit is waarom lijnzaad goed voor je is!

In een eerder blogartikel heb ik verteld hoe je gezondere maaltijden kunt creëren. Iedere ochtend maak ik een drinkontbijt klaar voor mijzelf waar ook lijnzaad in zit. Dit combineer ik met 7 granen ontbijt, havermout, water en wat honing. Ook doe ik er meestal een stukje fruit doorheen. In dit blogartikel leg ik je uit waarom lijnzaad goed voor je is maar ook enorm budgetvriendelijk kan zijn om te ontbijten.

Lijnzaad is een bron van vezels

Lijnzaad is één grote bron van vezels. Je kunt er omega 3, veel eiwitten en magnesium in terug vinden. Ook zitten er vitamine A, B1, B6, B12, E en mineralen in. Vezels zijn goed voor je darmen. Wanneer je te weinig binnenkrijgt kan dat de kans op hart- en vaatziekten, darmziekten maar ook suikerziekte vergroten. Vezels zijn een goede voeding voor je spijtvertering. In een klap heb jij al je gezonde vitaminen binnen, wat ook nog eens budgetvriendelijk is.

Lijnzaad werkt ontstekingsremmend

Je zal het misschien niet zo snel bedenken, maar het werkt ook ontstekingsremmend. Met name bij slijmvliesaandoeningen en helpt dus perfect bij verkoudheid en griep! Dit omdat er polyfenolen in zitten en polyfenolen antioxidanten en helpen cellen in je lichaam tegen schade. In groene thee, broccoli, kurkuma en citrusvruchten zitten ook polyfenolen. Wist je dat lijnzaad in de schrijf van vijf staat?

Lijnzaad ondersteund het afvallen

Wanneer je van plant bent om wat gewicht te verliezen maar hier ook niet al te veel geld aan wil uitgeven, dan is lijnzaad de beste oplossing hiervoor! Door de vezels in deze zaad heb je veel langer een verzadigd (vol) gevoel en eet je minder. Net zoals koolhydraatarm eten, je zorg dat je verzadigd eet. Lijnzaad is het perfecte hulpmiddel hiervoor.

lijnzaad

 

Meer energie

Doordat je goede voedingsstoffen binnen krijgt en een bron van vitaminen zoals omega 3-vetten en B-vitamines, krijg je meer energie. En niets is belangrijker dan ‘s ochtends te starten met een goed ontbijt, waar je energie van krijgt en boordevol vitaminen zitten. Omdat je ook echt vol gaat zitten van dit zaad, kom je niet in de verleiding om naar ongezond voedsel te neigen.

Glutenvrij

Wist je dat lijnzaad geen gluten bevat? Ideaal voor als je geen gluten wil of kan eten! Door lijnzaadmeel te gebruiken tijdens het bakken kun je ontzettend veel en lekkere recepten maken. Denk aan muffins, brood, wraps en zelfs pizzabodems. Ook handig voor degenen die aan een koolhydraatarm of keto dieet zitten.

Cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen

Omdat er in lijnzaad omega vetzuren zitten draagt dit ook bij aan een betere gezondheid als het gaat om een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en stabiliseert zelfs het cholesterolgehalte. Je bloed blijft er overigens ook door gezond. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat deze zaad even goed is als een cholesterolverlagend medicijn. Dit onderzoek is gedaan door drie eetlepels per dag over yoghurt of ander voedsel te strooien.

Lijnzaad is goed voor je budget!

Het meest voordelige van lijnzaad is, is dat het ontzettend goed is voor je budget en je hiermee ook bespaard. Als je bij de Dirk kijkt, betaal je slechts € 1,99 voor een zakje lijnzaad van 500 gram. Hier kun je zeker 1 maand meedoen als je de normale porties hanteert. Een budget lijstje op een rij voor mijn dagelijks ontbijt waardoor ik enorm bespaar.

Lijnzaad (gebroken) bij de Dirk voor € 1,99
7 granen ontbijt bij de AH voor € 0,99
Havermout bij de Dirk voor € 0,78

Dit komt totaal uit op € 3,76 wat dus gemiddeld € 0,12 per dag is voor een goed, stevig en gezond ontbijt! Dat noem ik nog eens besparen. Ik heb er geen honing, suiker of fruit bij berekend. Je kunt zelf je invulling maken hoe jij het lekker vindt.

Mijn naam is Fallon en ik ben het gezicht achter www.faithly.nl. Hier schrijf ik graag over duurzaamheid, lifestyle en alles wat mij bezighoudt in het leven. Ook zie je ook veel creativiteit terug (zoals mijn printables). In deze gastblog leg ik je uit waarom lijnzaad goed voor je is maar ook ontzettend budgetvriendelijk.

Laat een reactie achter