zez uitkering

De ZEZ uitkering voor ondernemers: heb jij er recht op?

Als ondernemer kan het soms lastig zijn om rond te komen, en al helemaal als je zwanger bent of net bent bevallen. Gelukkig is er de ZEZ uitkering die je kan helpen in deze bijzondere periode. In deze blog leg ik uit wanneer je recht hebt op de ZEZ uitkering en hoe je deze kunt aanvragen.

zez uitkering

Wat is de ZEZ uitkering?

De ZEZ uitkering staat voor “Zelfstandige en Zwanger” uitkering. Het is een financiële ondersteuning vanuit de overheid voor vrouwelijke ondernemers die zwanger zijn of net zijn bevallen. Het doel van deze uitkering is om ondernemende moeders te helpen tijdens hun zwangerschap en bevallingsverlof.

Je kunt 4 maanden lang €1.995 bruto per maand krijgen als je voldoet aan alle criteria.

Wanneer heb je recht op de ZEZ uitkering als ondernemer?

Om recht te hebben op de ZEZ uitkering, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, namelijk:

  1. Zwangerschap: Je moet zwanger zijn en een medische verklaring hebben waarin je zwangerschapsduur wordt bevestigd.
  2. Ondernemerschap: Je moet als zelfstandige ondernemer ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KvK) of een eigen bedrijf hebben.
  3. Uren eis: Je moet in de periode van 16 weken voorafgaand aan je zwangerschap minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming hebben besteed.
  4. Inkomen: Je moet als gevolg van je zwangerschap tijdelijk niet kunnen werken en daardoor een aanzienlijk inkomensverlies hebben.

Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik werkzaam als gastouder, je wordt dan ook gezien als zelfstandige.  Ik wist eerst ook niet dat ik er recht op had, maar gelukkig had iemand mij erop gewezen. Hopelijk is deze blog ook een tip voor jou, mocht je dit niet weten.

Side note: ben jij in loondienst, maar werk je deels als zelfstandige? Ook dan kan het zijn dat je recht hebt op de ZEZ uitkering. Je krijgt dan natuurlijk wel een lagere uitkering, maar het is zonde als je het niet aanvraagt. Daar is het voor.

Hoe vraag je de ZEZ uitkering aan?

Het aanvragen van de ZEZ uitkering verloopt in een aantal stappen:

Stap 1: Voorbereiding voor het aanvragen

Verzamel alle benodigde documenten, zoals een medische verklaring van je zwangerschap en bewijs van je inschrijving bij de KvK of bewijs van je ondernemerschap.

Stap 2: Aanvraag indienen

Dien je aanvraag in bij het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Dit kan online via hun website of per post. Geef duidelijk aan dat je de ZEZ uitkering wilt aanvragen en voeg alle verzamelde documenten toe.

Stap 3: Je aanvraag wordt beoordeeld

Het UWV zal je aanvraag beoordelen. Ze kijken of je voldoet aan de gestelde voorwaarden en of je recht hebt op de ZEZ uitkering. Dit kan enige tijd duren, dus wees geduldig.

Stap 4: Je ontvangt de uitkering

Als je aanvraag wordt goedgekeurd, zal het UWV de ZEZ uitkering aan je uitbetalen. De hoogte van de uitkering hangt af van je inkomen.

Gelukkig is deze uitkering er voor zwangere zelfstandige ondernemers

Als zwangere ondernemer heb je gelukkig recht op de ZEZ uitkering om je financieel te ondersteunen tijdens je zwangerschap en verlof. Ik was eerst niet op de hoogte van deze regeling en maakte me zorgen over hoe het financieel moest.

Zorg ervoor dat je aan de voorwaarden voldoet en vraag de uitkering op tijd aan bij het UWV. Zo kun je je focussen op de belangrijke momenten in je leven zonder je zorgen te maken over je inkomen.

Ben je net zwanger geweest en denk je nu, oeps, ik wist dit niet?
Je kunt de ZEZ uitkering binnen 1 jaar met terugwerkende kracht terugvragen.

Deze blog is geschreven door Tiffany.

Laat een reactie achter