De nieuwe premies zijn bekend: is het verstandig om over te stappen van zorgverzekering of niet?

Elk jaar in november worden de nieuwe zorgverzekering premies bekend gemaakt. Voor de één een reden om tot in detail uit te zoeken welke zorgverzekering het beste bij hen past, terwijl een ander al jarenlang trouw bij dezelfde zorgverzekeraar blijft.  Maar is het nu verstandig om over te stappen van zorgverzekering of niet? Hier lees je alles over het overstappen van zorgverzekeraar en waarom je dat wel of niet zou moeten doen.

Waarom zou je overstappen van zorgverzekering?
Om te beginnen verandert de basisverzekering jaarlijks. Ook de aanvullende pakketten veranderen elk jaar. Daar komt nog eens bij dat jouw persoonlijke situatie ook van jaar tot jaar kan verschillen. Misschien heb je een kinderwens, ben je iets komen te mankeren, of moet je kind nodig aan een beugel. Dit kunnen allemaal redenen zijn waarom het interessant is om jaarlijks eens goed je zorgverzekering onder de loep te nemen en eventueel over te stappen van zorgverzekeraar.

Elk jaar is een andere verzekeraar de goedkoopste
Als je puur de goedkoopste basisverzekering wilt, kan het best zijn dat de verzekeraar die vorig jaar het goedkoopst was, dat dit jaar niet meer is. Het is daarom dus altijd een kleine moeite om even te kijken naar de kosten van de basisverzekeringen. Vaak zijn er enkele verzekeraars die hierin jaarlijks afwisselen. Via een goede vergelijkingssite zoals Independer heb je hier snel een duidelijk overzicht van.

De goedkoopste is niet altijd de beste
Voordat je klakkeloos voor de goedkoopste zorgverzekering kiest, is het wel belangrijk om te weten waarom een goedkopere zorgverzekering zo goedkoop is. Je kunt bijvoorbeeld vaak niet zomaar bij elke zorgverlener terecht. Mocht er iets met je gebeuren, dan zijn er niet met alle ziekenhuizen afspraken. Zoek dit daarom vooraf goed uit. Past de goedkoopste verzekering goed bij jouw persoonlijke situatie? Dan is het prima hiervoor te kiezen. Maar verwacht je wat zorg nodig te hebben, gebruik je medicijnen, of wil je gewoon bij alle zorgverleners van jouw keuze terecht kunnen? Dan kan het verstandig zijn om voor een wat duurdere zorgverzekering te kiezen.

Wat kun je nog meer doen om te besparen op je zorgverzekering?
Er is nog meer wat je kunt doen om te besparen op je zorgpremie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hoger eigen risico. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandpremie zal zijn. Hiermee kun je dus besparen op je maandlasten, maar je moet dan natuurlijk wel het bedrag aan eigen risico op kunnen hoesten indien dit nodig is. Verwacht je hoge medische kosten, bijvoorbeeld door een chronische aandoening of omdat je weet dat je zwanger bent of wilt worden? Dan is het vaak interessanter om het eigen risico laag te houden, omdat het premievoordeel dan niet opweegt tegen het voordeel van het hoger eigen risico.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen geen of minder aanvullende verzekeringen te nemen. Reken eens uit wat dat extra pakket kost en probeer een inschatting te maken van de kosten die je kunt verwachten. Een bril of lenzen bijvoorbeeld. Heb je komend jaar echt een nieuwe bril nodig? En hoeveel geef je per jaar uit aan lenzen? Vergelijk dit bedrag eens met de extra premie die je voor een dergelijk aanvullend pakket betaalt en je weet meteen of een aanvullende verzekering zin heeft, of dat je het beter zelf kunt betalen.

Geschreven door Lydia Meeuwissen

1 reactie

  1. […] van het jaar profijt van. In een eerdere blog had ik ook geschreven over het besparen door over te stappen, of passendere zorg krijgen. Niemands leven en gezondheid blijven altijd gelijk, dus het is heel […]

Laat een reactie achter