checklist autovakantie

Checklist voor een onbezorgde autovakantie

De vakantieperiode komt er weer aan. Ga je binnenkort met de auto op vakantie? Heerlijk! Met de vrijheid om op eigen tempo te reizen en onderweg te stoppen waar je maar wilt, is een autovakantie een geweldige manier om nieuwe plekken te verkennen. Om ervoor te zorgen dat je reis zo soepel mogelijk verloopt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Vandaag geven we je daarom een handige checklist om ervoor te zorgen dat je niets essentieels vergeet voor jouw autovakantie.

Onderhoud en reparaties

Voordat je op weg gaat, is het belangrijk om je auto te laten controleren. Zorg ervoor dat je alle benodigde onderhoudsbeurten hebt uitgevoerd en dat je banden, remmen, airco, verlichting en vloeistoffen in goede staat zijn. Check ook dat je een reservewiel, krik en gereedschap bij hebt voor het geval je pech krijgt onderweg. Het is in ieder geval aan te raden om een autoverzekering af te sluiten.

Navigatie en documenten

Zorg ervoor dat je een betrouwbare navigatie hebt. Draai dus een update indien nodig en markeer in Google Maps alvast je bestemmingen als favorieten, zodat je ze makkelijk terug kunt vinden. In Google Maps kun je ook kaarten offline zetten. Ideaal voor wanneer je geen WiFi of internetverbinding hebt.

Vergeet niet je rijbewijs, identiteitsbewijs, autopapieren, verzekeringsgegevens en eventuele andere relevante documenten mee te nemen. Ook is het handig om kopieën van deze documenten te hebben, zowel digitaal als op papier. Vergeet ook niet te checken of je documenten zoals een visum of een vignet nodig hebt voor de landen waar je doorheen komt.

Verplichte uitrusting

In sommige landen gelden specifieke regels voor wat je bij je moet hebben in de auto. Controleer de wetten en voorschriften van je bestemming en zorg ervoor dat je de verplichte uitrusting meeneemt, zoals veiligheidsvesten, gevarendriehoek, alcoholtest en een verbanddoos.

Bagage en opslag

Plan je bagage zorgvuldig en houd rekening met het aantal passagiers en de beschikbare ruimte in je auto. Denk aan essentiële items zoals kleding, toiletartikelen, medicijnen en entertainment voor onderweg. Overweeg ook de aanschaf van een dakdrager of bagagebox als je extra opbergruimte nodig hebt. Vergeet ook niet spullen voor een eventuele overnachting in één stuk bagage te stoppen, zodat je niet alles hoeft uit te laden en niet hoeft te zoeken naar schoon ondergoed of een telefoonlader.

checklist autovakantie

Comfort en veiligheid

Om comfortabel en veilig te reizen, zorg je voor voldoende drinkwater, snacks en eventuele speciale voeding en medicijnen voor onderweg. Trek ook comfortabele kleding en schoenen aan voor lange ritten. Denk ook aan zonwering of een zonnebril, ook voor eventuele kinderen die achterin zitten. Niets zo vervelend als een hete auto of de zon in je ogen.

Entertainment en communicatie

Zorg voor voldoende entertainment om de reis leuker te maken en de tijd te doden. Denk aan boeken, tijdschriften, muziek of podcasts. Vergeet niet om ook opladers, powerbanks en adapters voor elektronica in te pakken. Reis je met kinderen? Zorg dan voor voldoende compacte spelletjes die voor wat afleiding kunnen zorgen. Iets nieuws doet het altijd goed. Je kunt ook spelletjes doen speciaal voor in de auto, zoals een wedstrijdje wie de meeste gele auto’s ziet bijvoorbeeld.

Geld en financiën

Neem voldoende contant geld mee voor het geval je pinpas niet werkt en een creditcard niet geaccepteerd wordt. Controleer ook of je bankpassen en eventuele creditcards geldig zijn voor gebruik in het buitenland en zorg dat er voldoende geld op je rekening staat.

checklist voor jouw autovakantie: Verzekeringen en pechhulp

Controleer je autoverzekering en kijk of deze dekking biedt voor noodgevallen en pechhulp in het buitenland. Je kunt ook een reisverzekering nemen, die medische kosten en andere onvoorziene gebeurtenissen tijdens je vakantie dekt. Zorg ervoor dat je het noodnummer van je verzekeringsmaatschappij en pechhulpdienst bij de hand hebt. Een doorlopende reisverzekering kan ook handig zijn, voor als er iets gebeurt tijdens de vakantie.

Reisroute en accomodatie

Plan je reisroute van tevoren en maak een lijst van plekken die je wilt bezoeken onderweg. Boek als het kan je accommodatie(s) van tevoren om teleurstellingen te voorkomen. Bovendien zorgt een goede planning voor veel rust, waardoor je meer van de reis en je vakantie kunt genieten.

 

Met deze checklist ben je goed voorbereid en ga je een zorgeloze autovakantie tegemoet. Vergeet niet om voldoende tijd te nemen om van de reis te genieten en flexibel te zijn, want het gaat niet alleen om de bestemming, maar ook om de reis er naartoe. Veel plezier en veilige reis!

Laat een reactie achter