Besparen op je hypotheek, dit zijn de mogelijkheden

Nu zo ongeveer alle maandelijkse lasten duurder worden, gaat iedereen op zoek naar manieren om te besparen en zijn maandlasten te verlagen. Ook op je hypotheek kun je besparen, terwijl dat voor veel mensen geen logische kostenpost is om op te besparen. Zonde dus om hier niets mee te doen! We leggen je daarom hier uit welke mogelijkheden er zijn om te besparen op je maandelijkse hypotheekbedrag.

Rentemiddeling
Rentemiddeling is één van de manieren waarop je kunt besparen op je maandelijkse hypotheekbedrag. En het is ook nog eens de gemakkelijkste manier. Je kunt rentemiddeling toepassen als het rentepercentage dat je nu betaalt, hoger is dan het actuele rentepercentage.

Het woord zegt het al, de rente wordt dan gemiddelde. Je kunt dan dus in aanmerking komen voor een rente die ergens in het midden ligt tussen je huidige rentepercentage en het actuele rentepercentage. De reden dat je niet helemaal kunt zakken naar het actuele rentepercentage is omdat ze natuurlijk inkomsten missen doordat jij minder rente gaat betalen. Je krijgt dus eigenlijk een boete die verweven wordt in de rente die je betaalt.

Bij veel banken kun je rentemiddeling online aanvragen. Je betaalt alleen administratiekosten (vaak zo’n 250,-) en de middeling wordt vaak meteen doorgevoerd, zodat je er de eerstvolgende maand al direct profijt van hebt.

Risico-opslag verlagen
Een tweede mogelijkheid om te besparen op je hypotheek is om je risico-opslag te verlagen. Als je een huis koopt en een hypotheek afsluit, betaal je vaak een risico-opslag in verband met het risico dat de bank loopt. Hoe hoger je hypotheek is ten opzichte van de waarde van de woning, hoe hoger de risico-opslag. Nu de woningprijzen de afgelopen jaren flink gestegen zijn, kan het zomaar zijn dat je inmiddels een onnodig hoge risico-opslag betaalt.

Als je aan kunt tonen dat je woning in waarde is gestegen, waardoor je in een lagere risicoklasse komt, zal de bank je risico-opslag verlagen. Je kunt dit aantonen aan de hand van de WOZ-waarde van je woning of door middel van een taxatierapport.

Oversluiten
Wil je het wat rigoureuzer aanpakken? Dan is oversluiten ook een mogelijkheid. Een hypotheekadviseur kan je helpen de mogelijkheden te bekijken. Het kan namelijk zo zijn dat je flink kunt besparen door over te stappen naar een andere bank. Het nadeel hiervan is echter wel dat je vaak een flinke boeterente moet betalen, waardoor het al snel minder interessant wordt en oversluiten je niet altijd een besparing hoeft op te leveren.

Verhuizen
Verhuizen is een manier om onder de boeterente uit te komen. Als je gaat verhuizen, kun je namelijk zonder boete je hele hypotheek aflossen en voor de nieuwe woning ben je helemaal vrij om bij een andere bank een nieuwe hypotheek aan te gaan. Je moet er dan wel je huis voor op willen geven natuurlijk, maar dit kan een manier zijn om met een lager maandlast in een vergelijkbaar huis te wonen, of om groter te wonen tegen dezelfde maandlast. Dit gaat voornamelijk op als je nog een hogere rente betaalt dan de actuele hypotheekrente en ook hierbij kan een hypotheekadviseur je verder helpen.

Laat een reactie achter