Besparen op energie: deze tips helpen echt

Met de huidige energieprijzen proberen we allemaal wat te besparen op ons energieverbruik. Je ziet en hoort dan ook overal tips over wat je kunt doen om op je energiekosten te besparen. Maar welke tips helpen nu echt en welke kun je beter achterwege laten? Wij delen hier vandaag 5 energiebespaartips met je die echt zoden aan de dijk zetten.

Tip 1: Isoleer je woning
Natuurlijk helpt het ontzettend als je woning goed geisoleerd is. Hier valt veel winst mee te behalen. Wist je dat er aantrekkelijke regelingen zijn voor subsidies en lage rentes als je je woning wil gaan verduurzamen? De overheid, gemeenten en banken bieden hiervoor diverse opties aan. Ook kun je zelf al een hoop, bijvoorbeeld het dak van je zolder van binnenuit isoleren. Door het dak verlies je doorgaans ook nog eens de meeste warmte, dus dat is helemaal mooi meegenomen! Dakisolatie wordt gevolgd door dubbel glas, muurisolatie en ten slotte vloerisolatie.

Tip 2: Zet de temperatuur van je cv-ketel lager
Wist je dat je de temperatuur van je cv-ketel lager kunt zetten? Standaard staat deze vaak op een vrij hoge temperatuur, wat niet per se nodig is om goed te kunnen verwarmen. Je cv-ketel houdt het water dan constant op die maximale temperatuur. Hoe lager deze temperatuur staat, hoe minder energie dit uiteraard kost. Bekijk dus eens of de temperatuur omlaag kan. Dit is een kleine eenmalige handeling, waarmee je makkelijk kunt besparen op je energiekosten.

Tip 3: Goed ventileren helpt
Als je je woning regelmatig (iedere dag) goed ventileert, is dat gunstig voor je energieverbruik. In een goed geventileerde woning is de lucht namelijk droger, en droge lucht is sneller te verwarmen dan vochtige lucht. Door ‘s morgens eventjes een half uurtje goed te ventileren, kun je dus besparen op energiekosten. Bovendien is het ook nog eens veel gezonder om in een goed geventileerd huis te wonen. Win-win dus!

Tip 4: Let op je warmwaterverbruik
Er is behoorlijk wat gas nodig om je water te verwarmen. Vaak en lang douchen of in bad gaan is dan ook relatief duur met de huidige energietarieven. Wist je dat een warm bad je gemiddeld €2,00 tot €2,50 kost? En elke tien minuten douchen kost je ongeveer een euro. Korter en minder vaak douchen en minder in bad gaan levert je dus een flinke besparing op. Maak gebruik van een waterbesparende douchekop om nog meer geld te besparen.  En nog een bonustip: gebruik de droger zo weinig mogelijk. Een keer de droger laten draaien kost maar liefst € 3,00!  Gebruik drogerballen om te zorgen dat je was sneller droog is in de droger. Laat je kleren dus lekker aan de lucht drogen, dan gaan ze ook nog eens een stuk langer mee.

Tip 5: Verwarm daar waar het nodig is
Het klinkt misschien voordehandliggend, maar verwarm geen ruimtes waar je niet komt. Die extra slaapkamer, de zolder, de bijkeuken. Is het nu echt nodig deze ruimtes allemaal te verwarmen? Kijk hier eens kritisch naar en verwarm alleen de ruimtes die echt nodig zijn en waar je veel verblijft. Zorg er ook voor dat de juiste tijden staan ingesteld op je thermostaat. Bij de meeste thermostaten kun je een heel programma invoeren, zodat je verwarming alleen aangaat op de momenten dat er iemand thuis is. Niemand thuis? Dan kan de verwarming uit blijven.
Zorg er dus voor dat je woning alleen verwarmd wordt wanneer het nodig is en alleen op plekken waar dat nodig is. Hiermee kun je veel energie besparen. Bij vloerverwarming is het overigens verstandig de temperatuur ook weer niet te laag te zetten ‘s nachts of wanneer je niet thuis bent. Vloerverwarming doet er namelijk erg lang over om weer op te warmen, dus een constante temperatuur is bij vloerverwarming eigenlijk beter.

Geschreven door Lydia

Deze blogpost bevat affiliate links Als je via deze links iets koopt, kost dat jou niks extra’s, maar je helpt mij & de blog.

Laat een reactie achter