Besparen en ook nog eens iets goed doen voor het milieu: met deze producten is dat een fluitje van een cent!

Nu de boodschappen steeds duurder worden, kan het zomaar zijn dat je maandelijks een stuk meer kwijt bent dan je gewend was. Er zijn verschillende manieren om te besparen op je boodschappen, en daar is het gebruik van duurzame producten er één van. En het mooie is, dat je hiermee ook meteen het milieu een handje helpt. Dat zijn dus twee vliegen in één klap! Maar welke producten kun je nou makkelijk vervangen door duurzamere varianten, zonder veel in te leveren op het gemak en comfort wat je gewend bent? Lees snel verder, want hier volgen 6 tips om op een eenvoudige manier te switchen naar meer duurzame producten. Deze producten zijn in de eerste aanschaf vaak wat duurder, maar op de langere termijn ben je ongetwijfeld goedkoper uit dan bij het gebruik van wegwerpartikelen.

Tip 1: Geld besparen door middel van shampoo bars
Of eigenlijk alle bars. Een shampoo bar lijkt misschien duur in de aanschaf, maar hij gaat véél langer mee dan een fles shampoo. En wist je dat reguliere shampoo eigenlijk heel slecht is voor het milieu? Dat komt door de plastic verpakkingen. Shampoo bars zijn dus een duurzaam alternatief voor vloeibare shampoo. Deze bars lijken op blokken zeep en zijn vrijwel altijd duurzaam verpakt. Ze werken net zo goed als vloeibare shampoo, gaan veel langer mee én zijn verkrijgbaar in allerlei varianten, zoals conditioner, douchegel, gezichtsreiniger, babyshampoo, noem maar op. Ze kosten minder omdat ze veel kleiner zijn, minder verpakking nodig hebben en minder ruimte nodig hebben tijdens het transport. Per wasbeurt ben je met een bar dus een stuk goedkoper uit dan met de vloeibare variant.

Tip 2: Besparen op dameshygiëne
Op het gebied van dameshygiëne kun je vrijwel alle producten vervangen door een duurzaam alternatief. Zo zijn er wasbare inlegkruisjes en maandverbanden en menstruatiecups verkrijgbaar. De wasbare varianten zijn er in alle soorten en maten. Van simpel wit of zwart tot allerlei leuke printjes. Ook zijn ze verkrijgbaar met of zonder vleugels en natuurlijk zijn er ook varianten voor ‘s nachts. Deze producten zijn niet alleen duurzamer, maar ze zijn ook beter voor je lichaam, omdat ze beter ademen en geen bleekmiddelen en andere chemicaliën bevatten. Een menstruatiecup ook een goede oplossing, vooral wanneer je normaal tampons gewend bent. Je koopt eenmalig een cup voor tussen de €15 en €20 euro en deze kun je vervolgens jaren gebruiken. Een doosje tampons kost tussen de €1,45 en de €5,00 euro. Je hebt zo’n cup dus zo terugverdiend!

Ook menstruatie ondergoed zie je tegenwoordig steeds meer. Dit ondergoed moet je zien als een vervanging van maandverband. Je hoeft dan alleen geen verband meer in je ondergoed te doen, maar de slip absorbeert direct alles. Je kunt zo’n slip ook goed combineren met een menstruatiecup voor hevigere dagen of meer zekerheid. Op deze manier heb je helemaal geen wegwerpproducten meer nodig. En wanneer je er eenmaal aan gewend bent, zul je niet anders meer willen.

Tip 3: Geld besparen op gezichtsreiniging
Op het gebied van drogisterijartikelen valt nog meer te besparen. Wasbare wattenschijfjes zijn misschien wel de meeste eenvoudige manier om over te stappen op herbruikbare varianten. Je gebruikt ze op exact dezelfde manier als een wegwerp wattenschijfje, alleen deze kun je na gebruik wassen en zo kun je ze keer op keer opnieuw gebruiken. Ook bestaan er herbruikbare wattenstaafjes. Pas echter op met loszittende kopjes en check altijd voor welke doeleinden de wattenstaafjes geschikt zijn. Sommigen zijn bijvoorbeeld alleen geschikt voor het bijwerken van je make-up en niet voor het schoonmaken van je oren, doe je dat wel, dan kan dit gevaarlijk zijn!

Tip 4: Duurzame producten in de keuken
Zijn bovenstaande producten voor jou allemaal nog een brug te ver? Ook op andere gebieden zijn er een hoop wegwerpproducten die vervangen kunnen worden door een duurzamere variant. Zo bestaan er bijvoorbeeld siliconen hoesjes waarmee je een schaaltje of aangesneden stuk groente of fruit kunt afdekken. Op deze manier heb je geen vershoudfolie meer nodig. Ook boterham- en diepvrieszakjes zijn verkrijgbaar in duurzamere, herbruikbare varianten, al kun je natuurlijk ook gewoon een afsluitbaar bakje gebruiken. Veel van deze producten kunnen na gebruik gewoon in de vaatwasser en anders kun je ze met de hand afspoelen of afwassen. Je kunt ze eindeloos blijven gebruiken, waardoor je de aanschafprijs vanzelf terug gaat verdienen op de langere termijn.

Tip 5: Wasbare luiers en billendoekjes
Deze tip geldt natuurlijk alleen voor de lezers met kleine kinderen, maar hier valt wel een grote besparing te behalen als het gaat om het vervangen van wegwerpproducten. Bovendien kun je hiermee echt impact hebben op de verbetering van het milieu. Wasbare luiers klinken misschien erg ouderwets en een tikje smerig, maar het valt echt reuze mee. Wasbare luiers zijn verkrijgbaar in allerlei leuke kleuren en printjes. Bovendien maak je ze heel eenvoudig vast met drukknoopjes, dus je hoeft niet in de weer met veiligheidsspelden.  De meeste luiers zijn verstelbaar in maat, zodat ze met je baby mee kunnen groeien en je met één set luiers kunt doen vanaf de geboorte totdat je kindje zindelijk is. En wil je echt helemaal all the way gaan, dan kun je ook wasbare billendoekjes gebruiken. Als je die luiers toch moet wassen, dan kunnen die billendoekjes er namelijk ook nog wel bij, die wasmachine draait toch. Je kunt kant en klare doekjes kopen, maar je kunt ze ook zelf maken van bijvoorbeeld oude handdoeken en T-shirts, om zo nog meer te besparen.

Tekst: Lydia Meeuwissen.

Laat een reactie achter