studiefinanciering

Alles wat je moet weten over de studiefinanciering

In deze blog leg ik uit wie recht heeft op studiefinanciering, wanneer je er recht op hebt, hoe je het kunt aanvragen en hoe je het kunt stopzetten. Wil je hier meer over weten, lees dan gauw verder!

studiefinanciering

Wat is studiefinanciering precies?

Studiefinanciering is geld dat je kunt krijgen van de overheid om je te helpen met de kosten van je studie. Het is een soort hulp, zodat je je meer kunt focussen op je studie en je minder zorgen hoeft te maken over geld. Wil je weten wat je nog meer moet regelen zodra je 18 wordt? Lees dan de blog: 18 jaar: welke financiële dingen moet je regelen?

Welke soorten studiefinanciering kun je krijgen?

Je hebt de basisbeurs; dit is de beurs die studenten van een MBO 3 of 4 opleiding of een HBO- of universitaire opleiding volgen. De MBO studenten krijgen de basisbeurs als een gift zodra ze de opleiding succesvol afronden. Voor de HBO- en universitaire studenten is dit sinds 2015 niet meer mogelijk. Bij hen wordt het omgezet in een lening die zij terug moeten betalen.

Dan heb je nog de aanvullende beurs. Dit is een extra financiële ondersteuning, als je het niet redt met de basisbeurs.

Wie heeft er recht op studiefinanciering?

Niet iedereen heeft recht op studiefinanciering. Om er recht op te hebben, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  1. Leeftijd: Meestal moet je tussen de 18 en 30 jaar oud zijn. Soms gelden er uitzonderingen.
  2. Opleiding: Je moet een voltijd, deeltijd of duale mbo-, hbo- of universitaire opleiding volgen aan een erkende onderwijsinstelling.
  3. Nationaliteit: In de meeste gevallen moet je de Nederlandse nationaliteit hebben of een verblijfsvergunning die je studiefinanciering toestaat.
  4. Inkomen ouders: Als je jonger dan 18 jaar bent of thuiswonend, wordt ook gekeken naar het inkomen van je ouders.

Wanneer heb je recht op studiefinanciering?

Je hebt recht op studiefinanciering als je aan de voorwaarden voldoet en je een voltijd mbo-, hbo- of universitaire opleiding volgt. Bij een deeltijd of duale opleiding kun je soms ook recht hebben, maar dit hangt af van je situatie.

Hoe kun je studiefinanciering aanvragen?

Het aanvragen van studiefinanciering gaat als volgt:

Stap 1: Inschrijven opleiding

Schrijf je in voor de opleiding die je wilt gaan doen. Je moet officieel ingeschreven zijn voordat je studiefinanciering kunt aanvragen.

Stap 2: DigiD aanvragen

Vraag een DigiD aan, dit is een soort digitale handtekening die je nodig hebt voor je aanvraag.

Stap 3: Aanvraag indienen

Ga naar de website van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) en log in met je DigiD. Daar kun je de studiefinanciering aanvragen. Volg de instructies en vul alle gevraagde gegevens in.

Hoe kun je studiefinanciering stopzetten?

Als je om welke reden dan ook wilt stoppen met je studiefinanciering, kun je dit doen door in te loggen op de DUO-website met je DigiD. Daar kun je aangeven dat je wilt stoppen met de studiefinanciering.

Je ziet hier ook direct hoe hoog het bedrag is dat je terug moet betalen.

Studiefinanciering kan je dus ondersteunen Tijdens je studie

Studiefinanciering is dus een handige manier om je te ondersteunen tijdens je studie. Zorg ervoor dat je aan de voorwaarden voldoet voordat je het aanvraagt. Je kunt het aanvragen met behulp van je DigiD op de DUO-website. Als je wilt stoppen met de studiefinanciering, kun je dit ook makkelijk regelen via dezelfde website.

Houd wel rekening met het feit dat als je aanvullend leent, dat dit later invloed heeft als je een huis wilt kopen. Je kunt namelijk minder lenen. Maak hier dus alleen gebruik van als je het echt nodig hebt en niet om lekker geld te hebben.

Over Tiffany

Deze blog is geschreven door Tiffany. Tiffany is 32, getrouwd en heeft 2 kinderen. Zij werkt in de ouderenzorg als coördinator en daarnaast heeft zij haar eigen bedrijf. Ze heeft allerlei sidehustles, zoals freelance tekstschrijver, VA en host een mastermind over sidehustles en ondernemen.

Laat een reactie achter