18 jaar, welke financiële dingen moet je regelen

18 jaar: welke financiële dingen moet je regelen?

Gefeliciteerd! Je hebt de leeftijd van 18 jaar bereikt en bent officieel volwassen. Naast alle nieuwe vrijheden en mogelijkheden die dit met zich meebrengt, is het ook belangrijk om enkele financiële zaken in orde te maken. In deze blog bespreken we een aantal belangrijke stappen en tips om je te helpen bij het beheren van je financiën na je 18e verjaardag.

18 jaar, welke financiële dingen moet je regelen

18 jaar: welke dingen moet je regelen?

Open een bankrekening

Een van de eerste dingen die je moet regelen als je 18 jaar wordt, is het openen van een eigen bankrekening. Dit geeft je de mogelijkheid om je eigen geld te beheren en financiële transacties uit te voeren. Vergelijk verschillende banken en kies een rekening die het beste bij je behoeften past. Let op belangrijke zaken zoals kosten, rentetarieven en onlinebankieren-opties. Als je al een bankrekening hebt, kun je deze stap natuurlijk overslaan.

Leer budgetteren

Nu je zelf verantwoordelijk bent voor je financiën , is het belangrijk om te leren budgetteren. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven en stel een maandelijks budget op. Prioriteer je uitgaven en zorg ervoor dat je je aan je budget houdt. Dit zal je helpen om controle te krijgen over je financiële situatie en verstandige beslissingen te nemen. Je kunt je inkomsten en uitgaven bijhouden in een kasboek.

Wil je meer leren over besparen? Lees dan de blog over slimme bespaartips.

Vraag een DigiD aan

Misschien heb je al een DigiD code, dan is het belangrijk om te checken of deze nog werkt. Zo niet, moet je een nieuwe DigiD code aanvragen. Dit is belangrijk, want dit heb je nodig bij het aanvragen van onder andere zorgtoeslag en studiefinanciering. Dit is dus heel belangrijk om te regelen als je 18 jaar bent!

Studiefinanciering

Als je tussen de 18 en 27 jaar bent een voltijdsopleiding volgt, heb je waarschijnlijk recht op studiefinanciering. Je kunt kiezen uit de basisbeurs en aanvullende beurs als je studiefinanciering gaat aanvragen.

18 jaar! Inschrijven bij de gemeente als woningzoekende

Vanaf je 18e kun je je inschrijven als woningzoekende bij de gemeente waarin je woont of bij een kamersites als je op kamers wilt gaan wonen in verband met een studie. De wachttijden verschillen per gemeente, ik had na 1,5 jaar een jongerenwoning. Maar dat is al bijna 100 jaar geleden. Tegenwoordig zijn de wachttijden langer, of je moet net geluk hebben.

Denk aan verzekeringen

Nu je volwassen bent, moet je ook nadenken over verzekeringen. Verzekeringen kunnen je beschermen tegen onverwachte kosten en helpen je financieel stabiel te blijven.

Soorten verzekeringen

  • De zorgverzekering is verplicht, anders loop je het risico om een boete te krijgen. Vergelijk de verzekeringen en bekijk welke het beste bij jouw situatie past. Je kunt hier je zorg premie berekenen 2022-2023.
  • Heb je een auto? Dan moet je ook kijken naar een autoverzekering.
  • Aansprakelijkheidsverzekering: Stel je maakt bij je oma een vaas kapot, dan ben je hiervoor verzekerd.
  • Uitvaarverzekering: Je denkt vast dat dit nog niet nodig is op je 18e, maar hoe eerder je dit aanvraagt hoe beter het is. Je betaalt dan echt een mini premie. Hoe ouder je bent met aanvragen, hoe meer je betaalt.

Toeslagen

Nu je 18 jaar bent, heb je ook recht op toeslagen.

  • Zorgtoeslag: om je tegemoet te komen voor de zorgverzekering, kun je zorgtoeslag aanvragen. Dit zorgt ervoor dat je nog maar een heel klein beetje zelf betaalt voor je zorgverzekering.
  • Huurtoeslag: ga je op jezelf wonen? Dan heb je vast recht op huurtoeslag! Dit is een tegemoetkoming voor de huur. Mede dankzij deze regeling kon ik al op mijn 19e uit huis.

Buffer

Het is heel erg belangrijk dat je een buffer aanlegt voor als de wasmachine stukgaat of andere dingen. Ook als je nog thuis woont, is het belangrijk om een goede buffer bij elkaar te sparen. Je wilt vast ooit uit huis en daarvoor heb je wel geld nodig. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van je nieuwe huis of een aanbetaling (vaak moet je in het begin twee keer de huur inleggen als borg).

Zoek een bijbaan

En ook een hele belangrijke: het is nu echt tijd voor een bijbaan als je dat nog niet had. Het is nu tijd om volwassen te worden en je eigen centen te verdienen. Zoek in jouw dorp of stad naar leuke bijbanen. Er zijn genoeg banen die je kunt uitproberen.Laat een reactie achter