Wat te doen bij schulden?

Door mijn werk als budgetcoach kom ik in contact met mensen met schulden. Vaak kloppen ze door schaamte of onwetendheid pas te laat aan. Want schulden zijn er vaak, maar de reden van de schulden is heel divers. Een bedrijf dat failliet is gegaan, door een lening af te sluiten om het ene gat met het andere op te vullen, inkomen valt gedeelte of geheel weg. Maar ook gebeurtenissen zoals bij een scheiding of overlijden van je partner.

Maar hoe kun je voorkomen dat je uiteindelijk de schuldsanering in hoeft.

  • Geen struisvogelpolitiek.
    Schulden zijn er of je nu je rekeningen bij oud papier gooit of in een grote diepe lade stopt. Zodat ze er niet zijn. Ze zijn er hoe dan ook. En ze worden alleen maar groter als je er niets aan doet.Tip: Zoek dus in alle lades en tussen stapels naar alle rekeningen en brieven. Stop alles in een map. Alles wat bij elkaar hoort bij elkaar
  • Maak eerst een overzicht van al je inkomsten en vaste lasten. Dan weet je wat je overhoudt voor het aflossen van je schulden
  • Bel eerst alle schuldeisers die in je map zitten en vraag naar het openstaand saldo. Ben open en eerlijk tegen de schuldeisers. Dan zijn zij vaak tot veel meer bereid dan dat je niets van jezelf laat horen. Geef hen aan dat je meerdere schuldeisers hebt en dat je van allemaal de hoogte wilt weten. En dat je binnen een week terugbelt voor het aanvragen van aan betalingsregeling.

  • Als je belt voor een betalingsregeling zorg dat het een regeling is die je geruime periode kunt volhouden. Vraag bij het afspreken van een betalingsregeling of ze een bevestiging per email of post willen sturen. Dan heb je alles zwart/wit.
  • Ga ook daadwerkelijk aflossen. Mocht je een keer niet kunnen aflossen vraag eerst aan de schuldeiser of ze het een maandje kunnen en willen opschuiven. Maar mocht je een keer geld over hebben los dit dan extra af. Momenteel krijg je geen rente op spaargelden en de rentes van incasso’s zijn vaak hoog.
  • Mocht je bijna klaar zijn met aflossen bel de schuldeiser op en vraag of zij een deel van de rente of incassokosten willen/kunnen kwijtschelden als jij het restant bedrag meteen overmaak. Als je geruime tijd je aan de betalingsregeling hebt gehouden zijn ze daar vaak toe bereid.

Mocht je ondanks deze tips er niet uit komen, dan kun je altijd contact opnemen. We kunnen altijd samen ernaar kijken. Ik help je graag.

Daniëlle

Laat een reactie achter