Sparen en spaarrentes, wat is er mogelijk?

De spaarrentes beginnen weer te stijgen en dat is goed nieuws voor iedereen die een beetje spaargeld heeft. De afgelopen jaren was spaargeld eigenlijk helemaal niet zo interessant, omdat je bijna geen rente kreeg op je spaargeld. Daarom begonnen mensen massaal met beleggen, omdat ze op zoek gingen naar manieren die een hoger rendement opleverden. Nu de spaarrentes stijgen wordt het weer een stuk interessanter om te sparen.

Het nut van een buffer

Of die spaarrente nu interessant is of niet, het is altijd slim om een goede buffer te hebben, zodat je geld hebt voor noodgevallen. Want het is natuurlijk wel fijn om gewoon een nieuwe wasmachine te kunnen kopen als deze stuk gaat, of onderhoud aan je auto te kunnen betalen.

Over het algemeen wordt aangeraden om een buffer te hebben van minimaal 3 tot 6 maanden je maandelijkse uitgaven. Op deze manier kun je het een tijdje uitzingen in het geval je zonder werk komt te zitten. Het idee dat je op zo’n moment niet direct in de financiële problemen komt zorgt voor veel rust. Een goede buffer slaapt een stuk lekkerder, dus zorg dat je voldoende buffer hebt, ongeacht de hoogte van de rente.

Sparen of beleggen?

Sparen en beleggen kennen allebei voor- en nadelen. Sparen zorgt voor zekerheid. Je kunt je geld zomaar niet kwijtraken en je kunt er altijd bij. Beleggen brengt veel meer risico’s met zich mee, maar daar staat tegenover dat je over het algemeen ook hogere rendementen kunt behalen. Je moet dan wel een beetje weten waar je mee bezig bent, goed spreiden en de producten waarin je belegt begrijpen. Je kunt je beleggingen ook uit handen geven, door een beleggingsrekening te openen en automatisch in te leggen in fondsen, zodat je zelf niets hoeft te kiezen of uit te zoeken. Dit is heel makkelijk, maar betaal je dan wel wat voor.


Nu de spaarrentes weer stijgen wordt sparen weer interessanter, en dus is het logisch dat veel mensen bekijken wat de mogelijkheden zijn met hun spaargeld en hoe je je spaargeld zo efficiënt mogelijk voor je aan het werk kunt zetten.  

 

Een gewone spaarrekening of een deposito?

Als je wil gaan sparen heb je eigenlijk twee opties: een normale spaarrekening of een deposito. Een normale spaarrekening ken je vast, deze spreekt voor zich: je zet je spaargeld apart en daar ontvang je rente over. Je kunt het geld opnemen wanneer je maar wil.

Een deposito werkt iets anders. Je zet je spaargeld dan namelijk vast, voor en vooraf vastgestelde periode. Bijstorten kan eigenlijk altijd, maar je kunt je geld niet zomaar opnemen. In de meeste gevallen kun je je geld wel tussentijds opnemen, maar dan moet je een boete betalen. Dit maakt het dus minder aantrekkelijk om tussentijds op te nemen. Hier staat tegenover dat de spaarrente op een deposito hoger is dan op een normale spaarrekening. Als je je geld langere tijd kunt missen is dit dus een hele goede optie om je geld voor je aan het werk te zetten, zeker nu de spaarrentes stijgen.

Sparen in het buitenland

Buiten de bekende Nederlandse banken, kun je tegenwoordig ook heel makkelijk sparen in het buitenland. Alle online opties hebben de wereld een stuk kleiner gemaakt, waardoor dit heel eenvoudig is geworden. Buitenlandse banken en platforms, zoals Raisin en Trade Republic, bieden hogere rentes dan de bekende binnenlandse banken. Dit komt doordat het onlinebanken zijn, zonder fysieke vestigingen, waardoor ze lagere kosten hebben.

Check wel of een bank is aangesloten bij een Europees depositogarantiestelsel, zodat je spaargeld tot een bepaald bedrag verzekerd is.

Conclusie

Sparen wordt dus weer steeds aantrekkelijker nu de rentes weer aan het stijgen zijn. En door te kiezen voor andere opties, zoals een deposito en/of een bank in het buitenland, kun je maximaal profiteren van een leuke spaarrente. In dat geval wordt het verschil tussen sparen en beleggen nu steeds kleiner, terwijl je met sparen veel minder risico loopt.  

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

 

Laat een reactie achter