Hoe werkt het energieplafond?

Deze maand (januari 2023) is het energieplafond ingegaan en ondanks dat dit een goede regeling is, weten veel mensen niet precies wat het inhoudt. Daarom heb ik het een en ander voor je uitgezocht, zodat het wat duidelijker wordt. Wat het energieplafond is en hoe het in zijn werk gaat, lees je hieronder in de blog.

Wat houdt het energieplafond in?

Het prijsplafond houdt in dat je een maximale prijs voor gas en stroom gaat betalen. Deze regeling is op 1 januari 2023 ingegaan, omdat veel huishoudens nog met moeite de energierekening konden betalen. Dankzij deze regeling kan het dus zijn dat je minder gaat betalen voor gas en elektra. Deze regeling geldt heel het jaar 2023, na dit jaar vervalt de regeling. Jammer genoeg is de regeling moeilijk te begrijpen voor veel mensen, daarom leg ik in deze blog alles op een heldere manier uit. Hopelijk is de regeling na het lezen van deze blog wat duidelijker geworden!

Wat zijn de maximale tarieven?

De tarieven zijn, dankzij het energieplafond, per categorie vastgezet. Wat deze nieuwe, maximale tarieven zijn lees je hieronder:

  • Stroom: 0,40 per kWh.
  • Gas: 1,45 per m3.
  • Stadsverwarming: 47,38 per GJ.




De tarieven die hierboven staan zijn inclusief BTW en energiebelasting en gelden zowel voor vaste contracten als variabele energiecontracten. De energieleveranciers mogen dus met hun tarieven niet hierboven zitten. Betaal jij nu minder dan deze tarieven, dan veranderd er niets. Dan blijf je gewoon je eigen tarief betalen. Al is het tegenwoordig een kleine kans dat je eronder zit qua tarieven.

Wat is de grens van het energieplafond?

Je mag niet eindeloos energie verbruiken en dan profiteren van deze regeling, er zit namelijk een grens aan het energieplafond. De regeling geldt tot een verbruik van:

  • Stroom: 2.900 kWh.
  • Gas: 1.200 m3.
  • Stadsverwarming: 37 GJ.

Er zijn afspraken gemaakt hoeveel je per dag mag verbruiken zodat je onder het energieplafond blijft. Daarbij is rekening gehouden met de seizoenen, zo mag je in de winter meer verbruiken dan in de zomer. Je mag ook dagen verrekenen tot aan je jaarafrekening. Dus als jouw contract in april ingaat, kun je de maanden van januari tot aan april met elkaar verrekenen. Er zijn tegenwoordig handige apps waarin je je verbruik kunt bijhouden. Zo kun je dus -als je vandaag erg zuinig bent, morgen meer verbruiken.

Het prijsplafond is een maatregel van de overheid

De overheid heeft ervoor gezorgd dat deze maatregel werd ingesteld. Dit doen ze om ons tegemoet te komen omdat onze woonlasten momenteel zo hoog zijn. De overheid neemt dus het verschil tussen de daadwerkelijke tarieven en de tarieven van het prijsplafond op zich. Dus: jij betaalt de maximale tarieven van het prijsplafond en de overheid betaalt de rest. Deze regeling is dus heel 2023 van kracht en hoe het er nu uit ziet, vervalt deze regeling zodra 2023 voorbij is. De overheid hoopt dat de inwoners op deze manier wat meer lucht krijgen, omdat alles duurder is geworden.




 

Wat gebeurd er als je boven het energieplafond komt?

Het kan gebeuren dat je boven de grens uitkomt. Zo mag je voor gas 1.200 m3 verbruiken. Stel jouw verbruik komt op 1.400 m3: je betaalt dan tot 1.200 m3 het maximale tarief van het prijsplafond. Over de 200 m3 erboven, betaal je de huidige tarieven van de energieleverancier. Voor stroom en stadsverwarming geldt hetzelfde principe.

Geschreven door Geldkwebbel/Tiffany.

Laat een reactie achter