5 tips om jouw betalingsachterstanden weg te werken

Het kan wel eens gebeuren dat je door omstandigheden een aantal facturen over het hoofd ziet of vergeet te betalen. Dat kan iedereen overkomen en is helemaal geen ramp. Maar als het structureel gebeurd, is het belangrijk om hier iets aan te doen. In dit artikel zal ik vertellen hoe je op een goede manier je betalingsachterstanden kunt wegwerken.

Schulden/achterstanden in kaart brengen

Allereerst is het belangrijk dat je alle achterstanden in kaart gaat brengen. Zet alles per schuldeiser op een rijtje. Zo wordt het overzichtelijk en weet je daarna precies hoeveel je per schuldeiser moet afbetalen. Heb je alles inzichtelijk? Dan ga je kijken of er een achterstand is waarover je een rente moet betalen. Als dit het geval is, kun je het beste de achterstand waarover de hoogste rente berekend wordt als eerst afbetalen. Richt je per keer op één schuld. Op die manier elimineer je sneller een schuld en dat motiveert je enorm om met de volgende aan de slag te gaan. Zorg daarnaast wel dat er bij andere schulden wel iets wordt afgelost om de schuldeisers tevreden te houden, maar je focust je met name op de grootste schuld.

Breng je inkomsten en uitgaven in kaart

Om te bepalen wat een realistisch bedrag is om af te lossen, moet je eerst je inkomsten en uitgaven in kaart brengen. Haal alle vaste lasten van je inkomsten af, het bedrag dat overblijft kun je besteden aan je schulden. Het is wel echt belangrijk dat het een realistisch bedrag is, anders maak je het jezelf onnodig moeilijk.

In termijnen aflossen

Kun je een achterstand niet in één keer ophoesten? Neem dan contact op met de schuldeiser. Schuldeisers willen vaak wel meewerken als ze zien dat iemand op zoek is naar een oplossing en echt iets wilt doen aan een schuld. Spreek een haalbaar bedrag af en spreek af in hoeveel maanden het afgelost gaat worden. Daarom is het zo belangrijk dat je eerst je inkomsten en uitgaven in kaart hebt gebracht, zodat je weet wat een realistisch bedrag is. Ben je met elkaar tot een oplossing gekomen? Laat het ze dan altijd nog even bevestigen via de mail, dan heb je de afspraken zwart op wit en kom je achteraf niet in de problemen. Bijvoorbeeld als jouw contactpersoon over een tijdje niet meer bij het bedrijf werkt en de afspraken mondeling gemaakt zijn.

Houd je aflossingen bij

Om gemotiveerd te blijven, kun je je aflossingen bijhouden. Er zijn speciale kleurplaten waarop je dit kunt bijhouden. Bij elke aflossing kleur je een deel en hoe meer je aflost, hoe verder je komt met de kleurplaat. Op een gegeven moment is de schuld afgelost en de kleurplaat klaar. Dit geeft je motivatie om door te gaan. Je kunt voor elke schuld een aparte kleurplaat gebruiken.

Sneeuwbaleffect

Als je een schuld hebt afgelost waarover je rente moest betalen, houd je meer geld in je eigen zak. Rentes zijn namelijk zonde van het geld. Het bedrag dat je na het aflossen bespaart, kun je gebruiken voor een volgende betalingsachterstand. Hiermee creëer je een sneeuwbaleffect en gaat het aflossen steeds sneller. Je kunt op deze manier doorgaan totdat al je schulden zijn afgelost.

Heb je alles afgelost? Gefeliciteerd! Nu je geen schulden meer hoeft af te lossen, kun je het bedrag dat je nu overhoudt naar de spaarrekening storten. Met een goede buffer kun je onvoorziene kosten opvangen zonder dat je in de financiële problemen komt.

Geschreven door Geldkwebbel.

Laat een reactie achter